друкувати


Продукти, які влітку перетворюються на отруту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-17 04:30:03
Багато хто думає: кефір - не прокисне, якщо його на ніч залишити на столі. А в морозиві бактерії повинні були вимерзнуть. Але ні, більшість просто "завмерли". А в теплі бурхливо оживають.

За статистикою ВООЗ, кожен з нас протягом життя близько 20-30 разів хворів через несвіжу їжу. Цікаво, які продукти нас найчастіше влітку "підводять" і чому?

Обвинувачений № 1: Тістечка з кремом. З рук на ринку нічого не беремо. Але, може, перекусити печивом, купленим на ринку? Щоправда, в ньому прошарок крему, а продаються солодощі з відкритих коробок під розжареним сонцем ... Або інша спокуса: відправляючись до рідних, не захопити чи сувенір - "Київський тортик".

Ось вони гіркою лежать на прилавку біля вокзалу. Всього 5-6 годин у поїзді - і ... За словами доцента кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. Богомольця Ігоря Анастасія, у вершкові і заварні креми можуть потрапити стафілококи.

Занести інфекцію може і продавець, адже стафілококи живуть на слизових, на місцях синців і гнійничків, у кожного другого з нас. Але якщо при температурі до +5 це поодинокі бактерії, які наш імунітет легко подолає, у більш теплій атмосфері вони розмножуються. Якщо на вулиці під 30 градусів, йде активне виділення токсинів і ультрашвидке "поповнення в сімействі". Одна бактерія може зробити більше мільйона собі подібних за три години. А якщо продукт був на сонці, купувати його в жодному разі не можна.

Обвинувачений № 2: Салати. Начебто в кулінарії салати зберігаються в холодильнику. І вже зовсім незрозуміло, як можна було отруїтися на фуршеті в пристойній компанії. Бактеріолог Світлана Дьоміна стверджує, що в салатах, заправлених сметаною або майонезом і зберігалися без дотримання норм гігієни, може жити цілий букет мікроорганізмів: кишкова паличка, стафілококи, навіть сальмонельоз. А отрути, які виділяються ними, настільки дієві, що можуть спровокувати токсичний шок.

Згідно з санітарними нормами, термін зберігання таких салатів у холодильнику не більше години. Купуючи такий продукт, треба переконатися, що він досить прохолодний. Якщо у вітрині температура не нижча 8-10 градусів тепла, вона не захищає від небезпеки. Часта помилка: доїдати салати, які весь вечір постояли на столі. Вдома ви, в гостях чи на фуршеті - олів'є, яке ви спробували на початку трапези, через годину може перетворитися в отруту. До речі, підігрівати вчорашню їжу швидше шкідливо - посилюється зростання бактерій. Тому - тільки кип'ятити.

Обвинувачений № 3: Біляші, шаурма, шашлики. Кияни, як і раніше, їдять ці обсмажені шматки м'яса невідомого походження. Спеціаліст відділу гігієни харчування СЕС Подільського району Олена Новікова днями перевіряла два пункти шаурми біля площі Шевченка. Дозволів СЕС у підприємців немає, так само як і води, каналізації, холодильника, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі