друкувати


Вороги довголіття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-17 03:59:03
Справжній вік людини визначає не паспорт, а стан його кровоносних судин. Крізь їхні тонесенькі стінки безперервно триває обмін речовин: в один бік — прямує необхідний для тканин кисень, білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі; в інший — шкідливі для клітин залишки харчування та дихання.

Якщо судини розширені, людина не має "зносу", якщо судини звужені — шансів на довголіття мало. Які ж у людини вороги, котрі так різко звужують судини і скорочують їх життя?

Перший ворог — це тютюн. Крапля нікотину вбиває коня. Це старе банальне твердження, але, на жаль, це правда. Коли людина викурить 25 сигарет, отруєння станеться через п’ятнадцять секунд. На щастя, 25 сигарет за один раз ніхто викурити не зможе, тож отруєння відбувається поступово.

Другий ворог — алкоголь. Щоправда, невеликі його дози розширюють судини. Випили чарку горілки — судини розширилися; випили другу — судини ще дужче розширилися. Але як потяглися за третьою — судини різко звузилися!

Небезпечність алкоголю і в тому, що він виводиться з організму крізь легені, які під його впливом працюють гірше, ніж зазвичай: порушується газообмін, і в організмі накопичуються залишки вуглекислоти, відчувається нестача кисню. Все це надзвичайно виснажує організм і прискорює його старіння.

Третій ворог — стресові стани: образа, заздрість, гнів, ревність, страх...

Пам’ятайте: судини виснажуються не лише від страху чи злості, вони звужуються навіть від незначного невдоволення чи розчарування... А тяжкі роздуми, стреси, емоційний біль викликають спазми судин.

Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі