друкувати


На прощу до Босих Кармелітів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-17 01:56:04
Завтра у житомирському містечку Бердичеві розпочнеться храмове свято в монастирському комплексі Босих Кармелітів та вшанування ікони Божої Матері Бердичівської - однієї з найшанованіших католицьких святинь.

Сюди з багатьох країн щороку сходяться тисячі паломників. За повідомленням прес-служби Житимирської ОДА, на святковому Богослуженні будуть присутні представники багатьох католицьких орденів України, дипломатичних місій Польщі, Литви, Латвії, інших європейських країн, регіональної та обласної влад. Також планується, що Бердичів відвідають також Архієпископ Стокгольма і кардинал-губернатор Ватикану Джованні Лайоло, який вперше побуває в Україні.

Уже зараз до Бердичева підходять тисячі прочан. Скажімо найбільш витривалі католики з усієї України зібралися в Харкові та ще п’ятого липня вирушили на прощу від місцевого Кафедрального собору Успіння Богородиці. 19 прочан, аби вклонитися бердичівській святині, подолають близько 800 кілометрів пішки, на велосипедах та на плотах по Дніпру.

"Історія чудотворної ікони розпочалася ще на початку ХVІІ століття, - розповідає настоятель римсько-католицького приходу Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії отець Бенедикт Крок. — Коли воєвода й генеральний староста Київського краю Ян Тишкевич передав свій замок та земельну ділянку в Бердичеві ченцям Ордену Босих Кармелітів для будівництва монастиря за своє визволення з татарського полону".

До речі, перебуваючи у полоні, Тишкевичу приснився сон, що начебто монахи, яких він досі ніколи не бачив, молилися за його визволення. Згодом до нього уві сні прийшла його померла матір. Вона просила сина заприсягтися, що коли його буде визволено з полону, він побудує цим монахам монастир у Бердичеві й віддасть із дому сімейну реліквію – чудотворну ікону Божої Матері.

Минув час. Яна Тишкевича було визволено з полону. Через деякий час київський староста опинився у Любліні, де побачив монахів, які були одягнені так, як оті зі сну. Це виявилися Босі Кармеліти — ченці ордену Ордену Пресвятої Діви Марії з гори Кармель, який бере свої початки з Палестини. Ще у перших роках тисячоліття поблизу гори, в численних печерах Кармелю, жили багато пустельників, які особливо шанували Пресвяту Діву, Яку донині вважають своєю Сестрою і Покровителькою.

Протягом століть ченці ордену зазнали багато пригод, гонінь та реформ. Унаслідок однієї з новацій у 1580 році утворився орден Босих Кармелітів, яких Ян Тишкевич запросив до Бердичева. Тут вони заснували не тільки костел, але й друкарню під назвою Фортеця Пресвятої Діви Марії, яка працювала до 1864 року, і була однією з найкращих у регіоні. Друкарня мала й власну фабрику з виготовлення паперу. Також у монастирі була заснована бібліотека, де зберігались цінні друковані книги та рукописи. У 1794–1831 роках кармеліти відкрили в Бердичеві школи для молоді.

Протягом століть ченці кілька раз покидали монастир. У 1648 році, у зв'язку з українсько-польською війною, брати вивезли до Львова чудотворну ікону Матері Божої. Протягом 73 років образ перебував у монастирі сестер кармеліток босих, аж до року 1721.

Кармеліти знову оселилися в Бердичеві. Вочевидь, їх оберігала Богородиця. На жаль, у 1941 році на монастирській вежі спалахнула пожежа, під час якої, ймовірно, згоріла унікальна ікона. Повернувшись на початку 1990-их до Бердичева Босі Кармеліти вирішили відновити ікону. Церквою було ухвалене рішення про написання нового образу. Філігранну роботу доручили польській малярці Божені Мусі-Совінській із Кракова, надаючи їй право на власну інтерпретацію написання образу. В 1997 році Бердичівська Богородиця була урочисто освячена від імені Папи Римського Івана-Павла ІІ єпископом Київсько-Житомирської дієцезії Яном Пурвінським. Сталося це 19 липня. З того часу встановлено храмове свято.



Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі