друкувати


Мільйонери із "поттеріани"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-17 01:45:23
Сьогодні у всіх кінотеатрах України очікується казкове свято з чарівниками на прем’єрі шостої частини "Гаррі Поттера і Напівкровного Принца". Побачити, як виросли казкові улюбленці, глядачі розраховували ще в листопаді минулого року. Але в компанії Warner Bros вирішили відкласти прем’єру на липень 2009 року, щоб фільм став найгучнішим літнім блокбастером.

Петицію проти перенесення підписали 40 000 осіб, однак чарівники через це вихід у народ не пришвидшили. Тим часом, як кінотеатри готуються до прем’єри, а каси, за прогнозами, до найбільшого за рік збору, актори продовжують навчатися майстерності чарівників у Гоґвартсі і заодно зніматися у сьомій частині "Гаррі Поттер і Дари смерті", прем’єру якої обіцяють у 2011 році.

За дев’ять років, відколи актори Деніел Редкліф, Емма Уотсон і Руперт Грінт пройшли кастинг на фантастичну стрічку "Гаррі Поттер і Філософський камінь", їхнє життя як у кіноепопеї, так і в реальності, стрімко змінилося. Однак навіть після того, як портрет худорлявого Деніела Редкліфа, першого сучасного британця, який не належить до королівської сім’ї, прикрасив Національну художню галерею, як модельєр, творець парфумів і фотограф Карл Лагерфельд для французького журналу Crash зняв природну блондинку Емму Уотсон і переконав її стати обличчям парфумів Coco Mademoiselle, чарівники з Гоґвартса залишилися такими самими чарівними, як були. Змінилися тільки банківські рахунки, пасії і мрії, чим займатися в майбутньому.

Про Поттера більше ні слова. "Суперзлочинець, терорист, гей, Казанова — хочу, щоб мої ролі ближчим часом нічим не нагадували про Поттера. Недавно у виставі зіграв жінку. Було б весело, якби не грим, якого терпіти не можу", — зі всіх сил Деніел Редкліф намагається змити з себе силу чарівника Гаріка. Майже половину свого життя Дені провів у шкурі Гаррі Поттера. Зараз радіє, що це все після прокату останньої частини кіноепопеї закінчиться. За цей час він жив не єдиним Поттером. Знімався у фільмах і серіалах. Однак роль Гаррі Поттера стала для підлітка–актора тавром на багато років. У виставі "Еквус" ("Кінь"), яка з аншлагом пройшла в Лондоні, а потім в Америці на Бродвеї, Деніел Редкліф хотів показати себе геть в іншій іпостасі. На сцену він виходив оголений. Щоправда, за порадою режисера над своєю формою Ден добре попрацював у спортзалі, аби курячі груди і тоненькі руки замість гострих переживань не викликали у глядачів реготу. Та ніхто не оцінив його емоцій. Усі рецензії в журналах починалися зі слів: "Гаррі Поттер бігає по сцені голий". І спробуй після цього любити героя, який переслідує тебе в кожній наступній ролі?

У житті Ден скромний хлопець, без яхт, будинків на островах, супермашин. Їздить на Golf GTI, у вільний від зйомок час багато читає, грає в англійський крикет, слухає панк–рок. Зізнається, що в себе вдома хотів би мати хороші картини. "Але на ті, які мені справді подобаються, поки що не заробив", — із доходом у розмірі 40 млн. доларів за останній рік каже Деніел Редкліф. Та перед тим, як розвішувати у своїй холостяцькій квартирі цінні художні шедеври, Дену спершу варто навчитися прибирати. "23 липня мені виповниться 20. Маю бажання, щоб подарували ручний пилосос. Уже рік як живу у квартирі сам, а я страшний нечепура. Тільки зараз розумію, скільки клопоту зі мною і моєю кімнатою було в батьків", — відверто натякає Ден. На відміну від хатніх клопотів, із дівчатами у Редкліфа все йде як по маслу. Перші романтичні стосунки зав’язалися на знімальному майданчику фільму "Гаррі Поттер і Орден Фенікса" з Кеті Люнг. Потім ще рік зустрічався з австралійською актрисою Терезою Палмер із фільму "Жовтневі хлопчики".

Останнім часом на світських тусовках Дена помічають у компанії партнерки з вистави "Еквус" Лори О’Тул, на чотири роки старшої за актора. А от до партнерки з "Гаррі Поттера" Емми Уотсон Ден навіть не спробував підбивати клинці. "Перед тим, як запропонувати Еммі зіграти зі мною партію з настільного тенісу, я готувався вісім місяців. І програв. Важко мати справу з відмінницею", — хникає Редкліф.

Модниця і продавець морозива. "Ден і Рупер для мене більше, ніж друзі — вони як брати. Або сестри. Я ще не вирішила, — сміється Емма Уотсон. — Мушу зізнатися, що в перших фільмах я була трішки закохана в Тома Фелтона, та ніколи — в Дена чи Рупа". Після Тома Еммі почала крутити лямури з гравцем у регбі Томом Дукером, фронтменом групи Razorlight Джонні Бореллом, а тепер з італійським актором Роберто Аніллерою.

Попелюшка не тільки за зовнішністю, а й за способом життя, на відміну від хлопців із кіноепопеї, поважністю своєї персони користується на повну. Перед Тижнем моди в Парижі до неї телефонували з відомих Домів моди: "Місс Уотсон, коли за вами присилати вертоліт?" Дорогі плаття не купує, хоче, щоб їй дарували, або ж бере на прокат. На її рахунку мільйони, та розтринькувати зелені направо і наліво не поспішає. Щоб Еммі не стала пустоголовою багатою кралею, батьки її направили на курси управління фінансами. Після цього Еммі з розумом купила за два мільйони доларів будинок на французькому лижному курорті Мерібель. "Якщо набридне кататися, продам. Ціна на нерухомість за цей час у Французьких Альпах виросте у кілька разів", — міркує Еммі.

Сонячний Руперт Грінт серед поттерських чарівників у житті найневибагливіший. Себе подарунками не балує, але на родичах не економить. Крім нього, у сім’ї ще п’ятеро дітей. Щоб всім було комфортно і весело жити, Руп для всієї родини купив великий будинок, в якому мешкає також. На кар’єру в кіно не розраховує. "Якщо через рік не будуть запрошувати зніматися, з горя не помру. Стану продавцем морозива. Для цієї справи вже купив фургончик, в одній половині якого є морозильна камера. Буду роз’їжджати по Англії і продавати свої улюблені десерти", — прицмокує Руп. Пилинки від зіркової хвороби після "Гаррі Поттера" на посланці всіх рудих на планеті навіть не осідають. За фігурою не слідкує. Іміджем не переймається. Гламурні вечірки прогулює за грою у гольф. Салат і овочі за їжу не вважає. Любить, коли батько смажить барбекю. Одягом не перебирає. В англійській пресі жартують, що Руп доношує речі із Фреда і Джорджа Уізлі (страші брати–близнюки Рона із "Гаррі Поттера"). Актора такі плітки мало хвилюють. Хлопець, який за свій гонорар може скупити всі бутіки на Оксфорд–стріт, переконаний, що зустрічають за одягом, а проводжають за рахунком у банку. Ось такі вони, мільйонери з Гоґвартса.

Постскриптум.На чарівниках не економлять. Маленькі актори — маленькі клопоти, подорослішали герої — збільшилися витрати. І ніяка чарівна паличка, магія (біла і чорна) тут не допоможуть. "Гаррі Поттер і Напівкровний Принц" обійшовся продюсерам у 200 млн. доларів — і ні цента менше. Сама історія щоразу вимагає все більших вкладень у спецефекти. Від епізоду до епізоду стрічка стає щораз похмурішою. Судячи з сюжету і рекламних роликів, видно, що глядачів чекає занурення у всі чвари чарівників землі цієї. Міністерство магії, борючись із Волдемортом і його помічниками, терпить одну поразку за іншою. Злий маг наводить жах не тільки на чарівний світ, а й на всіх маглів. Те, що люди вважають ураганом, насправді це справа тролів.

Із неприємностями від Волдеморта під час зйомок стикнулася і знімальна команда. На майданчику пошкодив спину каскадер Девід Холмс, який виконував складні трюки замість Дена. Хвилею від піротехнічного зриву 25–річного хлопця так кинуло об землю, що він досі у лікарні у важкому стані. Чого не зробиш і скільки не заплатиш, щоб у "Гаррі Поттера і Напівкровного Принца" поповнилося число шанувальників, а заодно й офіційне видання Ватикану L’Osservatore Romano ("Римський оглядач") похвалило фільм і назвало кращим з усіх серій. До речі, католики зняли з Джоан Роулінг звинувачення у сатанізмі й похвалили описані епізоди перемоги добра над злом.

Автор: Ольга ЖУК, "Україна молода"
Обговорити на форумі