друкувати


Дві різні версії історії кінця Холодної війни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-16 01:54:58
Президент повинен спростовувати брехню наших ворогів. Є дві різні версії історії кінця Холодної війни: російська версія і правда. Президент Барак Обама підтвердив російську версію у Москві минулого тижня.

Звертаючись до групи студентів, наш президент пояснив кінець Холодної війни таким чином: "У той час американські та радянські війська все ще протистояли одне одному в Європі, готові у будь-який момент вступити у бій. Ідеологічні позиції минулого століття ще залишалися більш-менш на місці. Суперництво у всьому – від астрофізики до спорту – сприймалося як гра з нульовою сумою. Якщо хтось один виграє – значить, інший програє. І раптом, всього за декілька років, світу у такому вигляді не стало. І не слід помилятися, приписуючи заслугу в цьому якій-небудь одній країні. «Холодна війна» закінчилася завдяки багатолітнім зусиллям багатьох країн, а також завдяки тому, що народи Росії і Східної Європи сповнилися рішучості зробити так, щоб вона закінчилася мирно".

Правда, звичайно, є такою, що комуністи керували брутальним авторитарним режимом. КДБ вбивав своїх опонентів або запроваджував їх до Гулагу. Не було ніякої вільної преси, ніякої свободи слова, ніякої свободи віросповідання, ніякої свободи будь-якої форми. Основою Холодної війни не було "суперництво в астрофізиці й атлетиці". Це була глобальна битва між тиранією та свободою. Радянську "сферу впливу" визначали мури та колючий дріт, танки та таємна поліція, щоб перешкодити людям втекти. Америка була незрівнянною силою добра у світі протягом Холодної війни. СРСР не був нею. Холодна війна закінчилася не тому, що так вирішив СРСР, а тому, що він не міг протистояти силам свободи та відданості вільних націй захищати свободу і завдати поразки комунізму.

Безвідповідальним є для президента США під час візиту до Москви заявляти залі, повній молодих росіян, неповну правду про те, як закінчилася Холодна війна. Будь-хто задумався б, чи це була лише спроба здійснити "перезавантаження" – або, можливо, здобути прихильність. Можливо, що непокоїть найбільше, Обама вірить у те, що він сказав.

Методи Обами з проштовхування перезавантаження у всьому світі стають яснішими з кожним іноземним візитом. Він проголошує моральну рівність між США і нашими ворогами, він із готовністю сприймає фальшивий історичний наратив і відмовляється спростувати антиамериканську брехню.

Його підхід був очевидний із його промови у Москві та його виступу у Каїрі минулого місяця. У Каїрі він заявив, що підтримка США перевороту 1953 року в Ірані є частково рівноцінною тому злу, яке іранські імами заподіяли світові, починаючи з 1979 року. Під час попереднього візиту до Мехіко президент слухав довгу нудну антиамериканську промову президента Нікарагуа Даніеля Ортеги, а потім дав брехні підтримку, кажучи тільки, "я вдячний, що президент Ортега не засудив мене за речі, які відбулися, коли мені було 3 місяці".

Коли його запитали під час саміту НАТО у Франції у квітні, чи він вірить в американську винятковість, президент сказав: "Я вірю в американську винятковість точно так само, як я підозрюю, що британці вірять у британську винятковість і греки вірять у грецьку винятковість". Іншими словами, не дуже.

Здається, адміністрація Обами вірить в іншу винятковість – винятковість Обами. "Ми маємо найкращий бренд на Землі: бренд Обами", – сказав один із помічників Обами. Чого вони, здається, не усвідомлюють, то це того, що як тільки він став президентом, його брендом є Америка, і американці чекають, що він захищатиме нас від брехні, а не схвалюватиме чи ігноруватиме її. Ми також очікуємо від вас знання нашої історії.

Обама любить говорити, як він це й зробив у Росії вкотре минулого тижня, що американське ядерне роззброєння заохочуватиме Північну Корею та Іран відмовитися від їх ядерних амбіцій. Він що, дійсно вважає, що Північна Корея та Іран просто чекають, поки Америка скоротить видатки на протиракетну оборону та наш стратегічний ядерний арсенал перед тим, як зупинити власні військові ядерні програми?

Білий дім повинен взяти урок у президента Гарі Трумена. У квітні 1950 року Трумен підписав доповідь Ради з питань національної безпеки №68 (NSC-68). Це один із головних документів, що визначив американську стратегію у Холодній війні, і він пояснює небезпеку роззброєння Америки з надією заспокоїти наших ворогів. "Жоден народ в історії, – йдеться там, – не зберіг свою свободу, думаючи, що будучи недостатньо сильним, щоб захистити себе, він може здатися нешкідливим для своїх ворогів".

Можливо, Обама думає, що робить Америку нешкідливою для наших ворогів. Фактично ж він підбадьорює їх і послаблює нас. Америку можна роззброїти буквально – скорочуючи наші озброєння та наш оборонний потенціал – як Обама вже погодився зробити. Ми можемо також бути морально роззброєні президентом, який поширює брехливі розповіді про нашу історію або який сприймає, навіть якщо й мовчанням, брехню наших ворогів про нас.

Автор: Ліз Чейні [Liz Cheney], була заступником помічника держсекретаря США і головним заступником помічника держсекретаря США з близькосхідних питань у 2002-2004 і 2005-2006 рр.
Назва оригіналу: Obama Rewrites the Cold War
Джерело: The Wall Street Journal Europe, 13.07.2009
Зреферував Омелян Радимський, Західна аналітична група
Обговорити на форумі