друкувати


Іспанія заохочує українців повертатися додому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-16 12:32:09
В Іспанії, яка, як і решта країн світу, переживає економічну кризу, зареєстровано найвищий в Європі рівень безробіття. Іноземні робітники-мігранти, які заполонили країну за часів економічного буму, втративши роботу, повертаються додому. Про це повідомляє аґенція ВВС. Але є й такі, які не хочуть повертатися, якщо навіть їм пропонують за це гроші.

Іспанський уряд заохочує мігрантів повертатися додому і виділяє грошову суму для тих, хто погоджується не повертатися впродовж трьох років. Але лише чотири тисячі латиноамериканців зголосилися на таку пропозицію. Тепер схожі плани розробляються для безробітних румунів, яких в Іспанії понад 70 тисяч. Вперше країна-член ЄС активно намагається випровадити європейських громадян, повідомляє UKRGAZETA.cz.

В іспанському міністерстві праці і міграції розуміють, що криза позначилася на всій Європі, і Румунії також. Але в Румунії рівень безробіття – 5,5%, тоді як в Іспанії - 17%. Таким чином, іспанський уряд намагається хоч якось реорганізувати ринок праці.

Втім, ніхто не знає, скільки саме румунів повернулося з Іспанії до своєї країни, бо багато з них регулярно приїздять назад до Іспанії, щоб забрати виплати по безробіттю. Все більше румунів вирішують залишися назавжди в Іспанії і жодні схеми іспанської влади - в умовах Європи без кордонів - не можуть їх переконати інакше і примусити повернутися додому.

За підрахунками іспанських статистів, загальна кількість мігрантів з України становить в Іспанії 103 328 осіб, з яких лише половина проживає і працює на легальній основі, а решта є нелегалами. При цьому жінки складають 65% від загальної кількості мігрантів. Найбільша частка українських заробітчан – це люди віком від 35 до 45 років (60%), із середньою освітою (70%), із західних областей України (Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Хмельницька, Рівненська, Волинська) – 70%. Всі вони впевнені, що кризу треба просто перечекати, однак робити це вони хочуть не в Україні.

Обговорити на форумі