друкувати


Де поділись колорадські жуки?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-15 05:41:52
Усе почалось із того, що в мене на городі раптом, ні з цього ні з сього, зникла одна із найбільших літніх проблем – смугасті пожирателі картопляного бадилля. Як відомо досвідченим городникам, ця пошесть кожного року відбирала чимало нервів і коштів: не встигнеш покропити город, як жуки вже знов гострять свої ненажерливі зуби. Отож цього року справжньою сенсацією стала дивна відсутність звичних колорадських жуків, або їхня дуже мізерна кількість. Натомість люди помітили значне розповсюдження садових слимаків, у місті почали літати якісь незвичні крилаті мурахи.

Кореспондент Коломия ВЕБ Порталу вирішив поцікавитись у відповідних служб про причини такої загадкової поведінки комах і плазунів.

Головний спеціаліст Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області Микола Стефак на запитання про колорадських жуків відповів жартома: мовляв, ці ненажери полюбляють екологічно чисті сорти картоплі, тож і не хочуть їсти генетично модифіковану картоплю, яку, можливо, хтось висадив себе на городі. А щодо свого городу, то він готовий принести нам ціле відро смугастиків – які лиш учора зібрав, і як доказ не масовості їхнього зникнення. Забігаючи наперед, одразу відкинемо версію головного еколога. У процесі вивчення причин зникнення жуків вдалося з’ясувати: вони справді зникли (можливо, частково) лиш у нашому регіоні. Бо коломияни, які брали на насіння картоплю у своїх рідних на Львівщині чи на Вінниччині, відзначають, що там жуки просто не можуть наїстися тією самою картоплею, яку тут, у нас, їсти просто нема кому – бо жуків на городах НЕМА.

Цікаві міркування з приводу зникнення одних комах і нашестя інших висловив начальник Коломийської метеостанції Михайло Якубяк:

- Очевидно, це все пов’язано зі змінами клімату. Уже всім зрозуміло, що насувається глобальне потепління, яке тягне за собою очевидні переміщення і в тваринному світі, і в середовищі комах, плазунів, членистоногих. Можливо, зникнення жуків є відлунням торішньої повені (як і збільшення кількості слимаків, які полюбляють вологі місця). А можливо це якісь ознаки ще невідомих нам природних явищ. Дай Боже, лиш аби вони не були такими руйнівними, як минулорічна повінь. Доводилось також чути версію про радіаційне походження зникнення колорадської нечисті. Але зазначу, що радіаційний фон на Коломийщині – у межах норми, в середньому 13–14 мікрорентген (критична межа – 40). Тож жуки зникли зовсім не з цієї причини. Напевно ще нічого не можна сказати, але саме збільшення середньої температури може призвести до появи у нас нових комах, шкідників. З цієї самої причини звичні їх види можуть зникнути або мігрувати.

Багато повідомлень про дивне нашестя гусениць, гадюк, павуків каракуртів надходить і з південних областей України. Гусениці переповзають з окропленого отрутохімікатами колгоспного поля на "чисті" городи людей, павуки розплодились, бо зменшилась кількість овець, які раніше їх поїдали, а гадюки – наслідок водяної стихії. Тож виключати людський фактор у всіх цих явищах теж не можна…

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі