друкувати


З’їзд ВО "Батьківщина": Тимошенко в білому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-15 03:44:49
Ювілейний з'їзд партії Юлії Тимошенко Батьківщина, який відбувся вчора в Києві, засвідчив, що український прем'єр має намір визначати тональність політичної ситуації в країні до президентських виборів. Масштабне шоу, в яке перетворився передвиборчий з'їзд, можна порівняти за розмахом з висуванням Віктора Ющенка на посаду президента в 2004 році.

Якщо п'ять років тому опозиційному кандидату довелося збирати прихильників на Співочому полі біля стін Києво-Печерської лаври, то соратники Тимошенко зайняли комфортабельний зал Міжнародного виставкового центру. Якщо Ющенку протидіяла вся державна машина Леоніда Кучми, то Тимошенко вдалося перенести на зручний час навіть засідання Верховної Ради.

Депутати від Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) пояснили журналістам, що вчорашнє парламентське засідання стало вкрай необхідним не тільки тому, що на країну насувається нова хвиля економічної кризи, але і з прикладного і формального погляду. Оскільки опозиція цілий минулий тиждень блокувала роботу Верховної Ради, депутати не проголосували за закриття весняно-літньої сесії, що теоретично дозволяло Президенту до кінця місяця розпустити парламент. Тому в понеділок увечері фракції БЮТ і опозиційної Партії регіонів закулісно домовилися відкрити у вівторок засідання. Однак через з'їзд Батьківщини роботу перенесли на вечір. "У порядку денному лише кілька питань, жодного конфліктного, - все встигнуть", - запевнив по телефону представник секретаріату БЮТ.

Головним на порядку денному вчорашнього засідання був новий закон про вибори президента, який передбачає скорочення термінів передвиборної кампанії з 120 до 90 календарних днів, жорсткість вимог (в першу чергу фінансових) до висунення кандидатів та зміна системи формування виборчих комісій. За усіма цими пунктам погляди БЮТ та Партії регіонів збігаються, хоча Віктор Ющенко назвав законопроект "шахрайством, одягненим у правову оболонку". Прес-секретар Президента Ірина Ванникова раніше повідомила, що Глава держави не підпише закон, навіть якщо депутати його затвердять. "Під юридичною казуїстикою криються спроби позбавити громадян конституційного права вибору. У юридичних деталях автори закону намагаються приховати свою давню ідею - розділити країну на двох", - пояснила вона. У понеділок Ванникова повідомила, що Ющенко знову не виключає розпуску парламенту.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, намагаючись розв'язати конфліктну ситуацію, запросив на парламентське засідання Президента й прем'єр-міністра. Якщо Тимошенко повідомила, що буде зайнята проведенням з'їзду своєї партії, під час якого її висунули кандидатом на пост президента, то Ющенко знову через прес-секретаря передав гнівну заяву про небажання брати участь у зібраннях, які скликаються на основі кулуарних компромісів. У відповідь Литвин - через свого прес-секретаря - обурився: "Чим, якщо не красномовним проявом бездіяльності, є така поведінка (Президента)?".

У підсумку Юлія Тимошенко отримала чудовий фон для передвиборного з'їзду партії, який транслювали у прямому ефірі кілька центральних телеканалів. Вийшло, що на тлі пануючих в країні політичних склок і плутанини тільки усміхнена прем'єр-міністр в білій сукні зберігає спокій і самовладання. Більше того, політологи відзначили, що за збігом обставин вийшло так, ніби Віктор Янукович підіграв Тимошенко у вирішальний момент висунення кандидатом на пост президента: пообіцяв розблокувати роботу Верховної Ради. Якщо зранку депутати від опозиції відмовлялися коментувати ситуацію, то вже вдень соратники Януковича відіграли назад: почали спростовувати, що напередодні домовилися з БЮТ відкласти розгляд конфліктних питань. Вчора вдень Віктор Янукович сказав, що його фракція готова розглянути заплановані питання, в тому числі про вибори президента, але вимагає розпочати роботу з законопроекту про підвищення зарплат і пенсій. "Проголосуємо за підвищення зарплат і пенсій - і нехай це буде наша спільна перемога - всіх політиків і всього народу", - передав він звернення.

Представники БЮТ, які стверджують, що в казні немає грошей на додаткові соціальні видатки, розцінили слова Януковича як поновлення блокади, що загрожує розпуском парламенту. Однак це не затьмарило їх святковий настрій: Тимошенко запевнила соратників, що після 10 років спільної боротьби залишилося "потерпіти" всього півроку - до президентських виборів, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі