друкувати


Афганістан: Перша українська кров

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-15 03:41:09
Шість українців були на борту гелікоптера, який ймовірно збила ракета у вівторок на півдні Афганістану. Радикальний ісламський рух Талібан, з яким воюють солдати Великобританії та США, заявив про причетність до цього.

За даними Північноатлантичного альянсу і афганських місцевих органів, загалом жертвами трагедії стали сім осіб, повідомляє "Франс-прес". Окрім пасажирів, під час падіння поблизу військової бази в районі Сангін провінції Гільменд також загинула дитина-афганець на землі.

Агентство "Рейтер" повідомляє про "щонайменше шість жертв падіння гелікоптера", який, "очевидно, був збитий" на півдні Афганістану. Речник міжнародних сил НАТО ISAF сказв, що не володіє даними про кількість людей на цьому рейсі. Також невідома і причина падіння. За словами речника, гелікоптер перевозив вантажі невійськового призначення.

Плутанина з типом гелікоптера. Великий транспортний гелікоптер МІ-26, який належав молдовській авіакомпаніЇ Pecotox Air, за її даними, був збитий у вівторок в Афганістані ракетою. Машину пілотували молдовські льотчики. Він використовувався в гуманітарній місії під егідою об’єднаних сил в Афганістані. За даними Кишинева, на борту було шість цивільних українців.

Бойовики натомість стверджують: знищений ними вертоліт – американський Chinook. Невідомо, чи йдеться про один і той самий випадок.

Україна в Афганістані. Україна бере участь у міжнародних силах сприянна безпеці у Ісламській республіці Афганістан. Згідно з інформацією Міністерства оборони, загальна чисельність українського миротворчого персоналу 10 військовослужбовців, розглядається можливість направлення ще семи фахівців зі знешкодження вибухових речовин. Їхній основним місцем дислокації є афганська провінція Гор у центрі Афганістану, яка на півдні межує з провінцією Гільменд.

У провінції Гільменд нині відбувається наступ на позиції талібів, в якому беруть участь 4000 тисячі американських морських піхотинців, сотні вояків НАТО і афганських підрозділів. Це одна з найбільших наступальних операцій після падіння режиму радикальних ісламістів у 2001 році.

Гелікоптери допомагають вивозити труни загиблих. У повідомленні "Рейтер" говориться, що, за даними очевидців, гелікоптери надсилаються у райони бойових дій для поховання жертв. Так, у вівторок на батьківщину доставили вісьмох загиблих в Афганістані британських солдатів. Труни, накриті британськими прапорами, прибули до англійської авіабази Лайнгем на транспортному літаку. Тисячі людей потім спостерігали за жалобною процесією у містечку Вутон Бассет.

Солдати, трьом з яких було по 18 років, були вбиті протягом однієї доби у в минулі четвер і п’ятницю. Загальна кількість загиблих британських військових, починаючи з 2001 року, сягнула 184 осіб. Більшість представників 9-тисячного британського контингенту дислоковані у провінції Гільменд.

Обама кличе Нідерланди не йти з Афганістану. Президент США Барак Обама закликав Нідерланди, які планують вивести свої війська з Афганістану влітку 2010 року, не робити цього. З нагоди візиту нідерландського прем’єр-міністра Яна Петера Балкененде до Білого Дому Обама сказав, що розуміє, до яких дискусій це призведе у Нідерландах. Але він покладається на "досвід і лідерські якості" нідерландської армії, повідомляє DW.

Обговорити на форумі