друкувати


"Аль-Каїда" оголосила війну китайцям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-14 05:28:45
Заворушення в китайській провінції Синьцзян, де напередодні від рук поліції знову загинули двоє мусульман, можуть обернутися антикитайськими акціями в усьому світі. Терористична мережа "Аль-Каїда" вже виступила із закликом до ісламському світі помститися за загибель китайських братів по вірі, демонстрації на підтримку яких проходять у посольств КНР у багатьох країнах. Однак експерти впевнені, що далі закликів і загроз ісламський світ зайти не зможе.

"Аль-Каїда" обіцяє помститися китайським владі за загибель уйгурів в провінції Синьцзян, де тиждень тому пройшла серія сутичок на національному ґрунті, повідомляє ВЗГЛЯД.

Зокрема, повідомляє ІТАР-ТАСС з посиланням на газету Saut China Morning Post, члени терористичного руху закликають своїх прихильників "почати проводити акції відплати" проти китайців, що працюють на "ісламських територіях".

Першим дані загрози озвучила "філія" "Аль-Каїди" в Алжирі, де трудяться 50 тис. китайців. Загальна ж кількість робочих з КНР на північному заході Африки та на Близькому Сході становить кілька сотень тисяч чоловік.

Проти того, що відбувається в Китаї виступає і більш миролюбна частина ісламського світу: мітинги проти політики Пекіна у відношенні мусульман у посольств КНР прийняли систематичний характер.

Так, у вівторок подібна акція протесту була організована опозицією Азербайджану. "В ході акції ми не змогли представити резолюцію в посольство. У резолюції ми висловили занепокоєність у зв'язку з застосуванням репресій проти місцевого уйгурського населення", - наводить Day.az слова лідера партії "Мусават" Туран Аббаслі.

Напередодні багатотисячна акція на підтримку уйгурів відбулася і в Туреччині, прем'єр якої Реджеп Тайіп Ердоган вже назвав те, що відбувається в західній провінції Китаю "геноцидом уйгурського народу".

Сам офіційний Пекін вже зажадав від Анкари взяти свої слова назад, знову наголосивши, що заворушення, яке трапиться не мало нічого спільного з національним або релігійним конфліктом.

"З початку нинішнього року сили "трьох зол" (тероризм, сепаратизм та екстремізм) безперервно намагаються підірвати стабільність та національну єдність в Китаї, а деякі країни підтримують ці дії. Переважна більшість загиблих в Урумчі в ході подій 5 липня - особи національності Хань, тому звинувачення в геноциді уйгурів не мають під собою ніяких підстав", - заявив у вівторок офіційний представник МЗС КНР Цінь Ганн.

Представник китайського зовнішньополітичного відомства також висловив надію на те, що всі країни "поставляться з розумінням і підтримають законні дії китайського уряду з підтримання національної єдності і територіальної цілісності" країни.

Втім, відзначають спостерігачі, і без цього заклику жодна ісламська держава не зайшло б далі гучних заяв.

"Що б не говорили уряди окремо взятих, таких як Туреччина, держав про проблеми мусульман в Китаї, всі вони прекрасно розуміють, що являє собою ця країна. Китай - це чверть людства, на яку не зможуть вплинути ні мусульманський світ, ні навіть США. Пекін будує свою політику виходячи зі своїх традицій і зовсім не цікавиться тим, що говорять про КНР на її периферії", - зазначив президент Інституту Близького Сходу Євген Сатанівський в бесіді з кореспондентом газети ВЗГЛЯД.

Разом з цим, нагадав експерт, Китай є найбільшим у світі покупцем ресурсів, а також постачальником товарів, військових технологій та багатомільярдних інвестицій в економіку Близького та Середнього Сходу.

"Крики, звичайно, будуть. Може бути, що навіть десь спалять китайське посольство, але абсолютно точно не тому, що будь-який з урядів дасть на це свій дозвіл", - упевнений Сатанівський.

Обговорити на форумі