друкувати


Дванадцять принципів правильного харчування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-13 04:26:05
Від того, як організовано наше харчування, залежить багато чого (ріст і колір волосся, сексуальна активність, персональний запах, фігура), але особливо - наше здоров'я.

Правильне харчування - не дієта! І це треба зрозуміти відразу. На відміну від правильної системи харчування, всі дієти короткострокові, тому що на одних овочах і воді людина довго не протягне. Не тільки схудне, а просто-напросто загнеться. Зате правильне харчування протягом всього життя просто необхідне! Прощавайте застуди, болячки і довгий вибір з безлічі дієт, проблемна шкіра і зайві кілограми! Грамотно підібрана система харчування допоможе впоратися з усіма цими проблемами.

Умовити себе відмовитися від жирного, хот-догів і гамбургерів може не кожен. Як і при дієті, тут є правила і заборони. І хоча їх не так багато, але приборкати свої гастрономічні бажання і пристосуватися до певного режиму харчування все-таки доведеться. Найскладніше в перші тижні, коли кожен раз у магазині чи ресторані треба буде нагадувати собі про нові принципи життя і трохи обмежувати себе. Зате, яке тренування характеру! Завзятим любителям дієт, мабуть, буде легше на цьому етапі. Але от потім почнуться певні проблеми, оскільки їх організм не звик до тривалих періодів самообмеження в їжі. До речі, можна долучити до режиму правильного харчування й свою половинку, удвох усе-таки легше.

Важливо відзначити, що для кожної людини, яка має які-небудь хронічні захворювання, звернення до лікаря при складанні схеми харчування - обов'язково. Можливо, знадобиться не просто правильне, а лікувальне харчування. Сьогодні інформації з цього питання в різних довідниках офіційної і народної медицини достатньо, але краще здати аналізи у спеціалізованому закладі.

12 принципів правильного харчування

1.Частота. Одне з головних правил правильного харчування - необхідно їсти кілька разів на день, бажано, не менше 3-5 разів, але невеликими порціями і в один і той же час.

2.Різноманітність. Харчування повинно бути різноманітне і не надто екстравагантне. Не треба ставати маніяком-садомазохістом, який намагається насильно нагодувати себе яким-небудь шпинатом або кольоровою капустою, ненависною з дитинства. Але все-таки зовсім без мук обійтися не вдасться. Кількість жирної, смаженої, гострої і кислої їжі доведеться обмежити. Людському організму для нормального функціонування потрібна величезна кількість органічних і мінеральних речовин, і вони обов'язково повинні бути присутніми у вашому раціоні.

3.Поступово. Відразу відмовитися від звичного режиму харчування складно, тому вмикайте здорові продукти в свій раціон поступово. Купіть собі пароварку. Вона збереже всі корисні речовини, що містяться в продуктах, і при цьому захистить вас від жирів. Також слід скоротити споживання солі та цукру.

4.Енергетичний баланс. Люди - як зайці з тієї відомої реклами батарейок: не дійдуть до фінішу і не доберуться до вечірніх радостей, якщо запаси енергії вичерпаються. Їжа повинна заповнювати наші енергетичні втрати і система живлення повинна це враховувати. Вивчіть таблицю калорійності продуктів, і прикиньте свої енерговитрати за день.

5.Сніданок обов'язковий. Він повинен бути повноцінним і різноманітним, кави та бутербродів з сиром явно недостатньо. Найкращий варіант - повернутися в дитинство до вівсянки або гречки. Що кому до смаку. Якщо з ранку часу немає, та й нема кому готувати, можна перекусити бананом, яблуком або йогуртом. Добре з'їсти яйце всмятку або омлет і замість кави випити чашку свіжозаваренного чаю (краще зеленого і, зрозуміло, без цукру).

6.Харчуйтеся за графіком. На роботу / в інститут можна захопити пшеничний хлібець, батончик з мюслями, суміш сухофруктів з горіхами, яблуко або шматочок сиру. Все це допоможе протриматися до обіду в гарному настрої. Тим, хто працює в нічну зміну, від прийому їжі відмовлятися не можна, при цьому обов'язково треба з'їсти що-небудь солодке (глюкоза допоможе організму справитися зі стресовою ситуацією і підживить засинаючу нервову систему).

7.Розбавляйте раціон. Під час обіду і вечері не забувайте про густі супи, вони сприяють кращому травленню і не перевантажують шлунок. Кількість алкоголю необхідно скоротити. Пийте сік, чай або мінеральну воду без газу. А ось будь-який напій забудьте як страшний сон. Будь-які газовані напої негативно впливають на шлунково-кишковий тракт - запитаєте дієтолога.

8.Солодке - не значить корисне. Любителям солодкого порадимо не зловживати тортами та тістечками з кремом, великою кількістю шоколаду. Корисний, наприклад, свіжий сир з фруктами або ягодами, мармелад, мед. Десерти, до речі, всупереч сталій думці краще з'їсти перед основним прийомом їжі - це допоможе знизити апетит і вбереже від переїдання. Фрукти, з'їдені наприкінці щільного обіду чи вечері, занадто довго перетравлюються і втрачають всі корисні речовини. Краще балувати себе яблуком, апельсином або бананом між прийомами їжі, або безпосередньо перед їжею.

9.Не забудьте про гени. Підбираючи продукти, спробуйте заглибитись у генеалогію своєї родини. Наприклад, якщо ваші предки з Півночі, то риба та м'ясні страви вітаються у вашій системі харчування, а ось екзотичними фруктам вхід замовлений. Можливо, гени ще не встигли "звикнути" до такого виду їжі. Що, втім, не заважає вам поставити невеликий експеримент.

10.Фрукти та овочі необхідні. Це одна з основ правильного харчування. Вони обов'язково повинні бути присутніми у вашому раціоні. В них містяться необхідні нашому організму харчові волокна та вітаміни. Недолік фруктів у раціоні може стати причиною посиленої спраги (доводиться багато пити, підвищується навантаження на серце і нирки) і необхідності приймати банкові вітаміни, які значно відрізняються від природних аналогів. Але не варто харчуватися цілими днями одними фруктами та салатами, оскільки це призводить до розладу шлунку та інших проблем, пов'язаних з процесом травлення, бо протеїну в овочах, так скажімо, замало.

11.Дозуйте жири. Не відмовляйтеся від їжі, що містить жири, але не переборщіть.

12.Найголовніше, притримуйтеся міри у всьому. Не варто заганяти себе в нелюдські умови, але й не ставтеся до харчування безвідповідально. Краса і здоров'я - у ваших руках, вірніше, у вас на тарілці. А що з ними робити і яким соусом заправляти, вирішувати вам, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі