друкувати


За матюк — від націоналіста бук (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-13 03:14:00
У ці дні в Україні діють десятки молодіжних таборів від різноманітних організацій. Велику популярність мають і табори націоналістичного спрямування. Тут молоді люди у польових умовах, намагаються виживати серед дикої природи, при цьому вивчають українську історію, стратегію і тактику вояків УПА, українське мистецтво та позбуваються поганих звичок.

"У цих таборах ми хочемо відтворити ту атмосферу, яка панувала у середовищі наших дідів та прадідів, які, будучи в ОУН-УПА, боролися за незалежність України - розповідає Василь Попович, який провів вже не один такий табір. - До речі, до нас на Прикарпаття у табори прибувають юнаки і юнки Криму, Луганська. Дніпропетровська, Сум, Закарпаття, Львова, Тернополя та Івано-Франківська".

За словами прибулих таборувальників зі Сходу та Півдня, вони зібралися отут, серед смерек, тиші та вогню, щоб набратися сили у цих горах та продовжити їхню щоденну боротьбу. І не треба дивуватися, адже цим хлопцям і дівчатам у себе вдома, на жаль, доводиться відстоювати право бути українцем в Україні та говорити рідною мовою. Деколи навіть б’ють. Тому доводиться триматися всюди разом.

"Неабиякою бідою нашої нації є шкідливі звички, які, по суті, гублять молодь, каже Василь, - Тому в таких таборах ми пропагуємо здоровий спосіб життя. Таборувальники щодня по кілька годин займаються спортом, зранку - обов’язкова руханка (зарядка - авт.). а далі ознайомчі мандрівки місцями боїв УПА, відвідини церков, музеїв".

Для молодих націоналістів проводяться "гутірки (бесіди, лекції - авт.) з історії, ідеології, українського націоналізму, спортивні змагання, концерти та конкурси на краще виконання українських народних, стрілецьких та упівських пісень".

На території таборів суворо заборонено курити. Якщо вже дуже хтось хоче, то може це робити біля вогню, але більшість молодих людей засуджують куріння. Про алкоголь, та легкі наркотики не може бути й мови. Для того, аби хтось не приніс лукавого зілля, усі речі керівники ретельно перевіряють. "Тут не порушують нічиїх прав, - кажуть молоді люди, - якщо хтось хоче випивати чи курити, то може робити це будь-де. І це його вибір, але таким серед нас - не місце".

А за вживання матюків чи засмічення навколишнього середовища можна отримати 10 буків по м’якому місці. Молоді націоналісти розповідають, що колись таке покарання було поширене серед вояків УПА. Це робилося для того, аби людина спам’яталася і не губила себе, бо її ясний, а не затуманений розум, міцне здорове тіло потрібні нації. "Але буває, - мовить Василь Попович, - що хтось таки сходить на манівці. - Тоді кілька буків швидко допомагають розуму піднятися з того самого місця голови".

У таборах є навіть є спеціальні люди, які виконує це покарання. Проте до такого вдаються дуже рідко, бо ж ці юнаки та юнки однозначно за здоровий спосіб життя. Вони вітають спортивні досягнення, прагнення до знання та наукові здобутки своїх друзів.

Серед таборувальників багато студентів вузів, аспірантів, чимало працюють в державних установах. Тому цим дівчатам та хлопцям не треба повторювати прописні істини, адже вони знають, що живуть заради свого щастя та щастя нації у сильній та багатій Україні.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі