друкувати


Люди, майже як летючі миші, можуть бачити у темноті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-10 02:27:09
Людина може "бачити" у пітьмі як кажан. Такого припущення дотримуються деякі іспанські дослідники. Вони переконані, що як і дельфіни, і кити, людина може рухатися у просторі, послуговуючись тільки слухом, тобто, використовуючи так звану ехолокалізацію, такий собі природний радар.

Правда, необхідне деяке спеціальне тренування. Так, після місяця вправ вже можна навчитися чути ехо відбитого звуку від предметів і різних перепон, а також рухатися у темряві. Достатньо при допомозі язика видавати звуки подібні до цокання, повідомляє Repubblica.it

"Деякі люди, сліпі від народження, на це здатні", - пояснює Хуан Антоніо Мартінес, дослідник з університету Алкали біля Мадриду. - "Вони здатні вести нормальне життя і робити те, що роблять здорові люди, а саме: їздити на велосипеді, грати з м'ячем". Одним з таких людей є Даніель Кіш - єдина людина серед незрячих, що отримала сертифікат на право бути поводирем у сліпих. Кіш з дитячих років вчився слухати відлуння звуку, що видавав він сам, цокаючи язиком. "Тому цей випадок ми взяли за основу, і на його прикладі пробували тренувати наших студентів", - пояснює Мартінес. - "Результати цих дослідів виявилися вражаючими: насправді, ми навіть не очікували таких результатів. Вже після кількох днів занять студенти навчилися чути відбиті звуки і визначати предмети та перешкоди у повній темноті."

Щоби розвинути у собі цю здатність, не обов’язково мати якісь надзвичайні здібності. "Дві години занять на день - і за кілька тижнів ви зможете відчути предмет, що стоїть перед вами, ще два тижні - і ви зможете "побачити" перед собою дерева, і навіть пішохідний перехід", - каже Мартінес. - "Ми є тим видом тварин, які базують свій рух на основі візуального світосприйняття, і не так легко це забути.

Ми не можемо продукувати звуки з частотою, що їх використовують летючі миші чи дельфіни. Тому навики, набуті під час таких тренувань, можуть завжди знадобитися у житті: не тільки тоді, коли потрібно правильно зорієнтуватися у темряві, але й також у різних екстремальних ситуаціях."

Автор: Семен САФАТ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі