друкувати


Вибори Президента: Рентабельність - 1000%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-08 04:10:18
Кандидати у президенти готові на надзвичайні витрати. І це зрозуміло, адже на кону величезний шматок - підсобне господарство держава Україна. Вкладення окупляться з лишком.

Смакуючи захоплююче розпилювання золотих передвиборчих гир, зіграні команди політпіарщиків - в основному з Росії - поступово починають пробиратися до знайомого українського коритця. Набридлі гірше гіркої редьки пахани українського псевдополітичного паноптикуму готові платити їм за право бути красиво обдуреними. Однак, хтось із наших шоуменів пост першої особи держави на майбутніх січневих виборах президента все-таки займе. І за цю цукерочку триватиме запекла бійка у бруді, сльозах і рваній білизні.

А ось помиї протягом наступного півроку будуть в країні на вагу злата. І ті, хто знають, де роздобути ківшик-другий більш наваристий, зможуть забезпечити собі безбідну старість. Звичайно, якщо не стануть випадковою жертвою обставин. Судячи з того, що на карту поставлено можливість продовжувати розкрадати державну скарбницю, у засобах досягнення заповітної мети соромитися ніхто не буде.

Скандал цього тижня зі стрільбою по живих мішенях біля одного з київських ресторанів, в якому опинився замішаним (або ж став жертвою наклепників - тут це залежно від поставленого партійним керівництвом завдання) одіозний президентський син Андрій Ющенко, став свого роду пробною кулею. Навіть якщо реально ситуація не варта і тухлого яйця, піар-служби Ющенка-батька і Тимошенко прийняли хрещення умовами, максимально наближеними до бойових. Саме в таких скандальних декораціях і проходитимуть довгі місяці передвиборної кампанії.

Шоу будуть "давати" професіонали - вже зараз у Києві щільно облаштувалися матьорі вовчари з декількох московських консалтингових контор. Люди Віктора Андрійовича, що втратив зв'язок із реальністю, а також Юлії Володимирівни, яка на очах перетворюється із жінки в ситуативного перевертня, і геть втомленого від усього навколо Віктора Федоровича вже практично закумулювали колосальні фінансові ресурси для неминучої бійні.

Навряд чи помилюся, якщо припустити, що витрати кожного зі штабів будуть обчислюватися десятками мільйонів вічнозелених. Якщо виходити з того, що в Україні правом голосу володіють близько 37 млн осіб, і кожен голос виборця обходиться кандидату в середньому в один долар, можна сміливо множити цифру витрат на три.

Як розповів мені днями один російський знайомий-колишній колега, що нині працює в авторитетній московській політпіар-компанії, їх контора вже уклала угоду з головою передвиборного штабу одного із стовпів української політкухні щодо розробки і реалізації плану медійної підтримки кампанії кандидата. Працювати конкретно ця бригада з двох десятків росіян буде з липня по січень у Києві та області. Контракти у всіх диференційовані, але в середньому варяг-медійщик за місяць роботи в "полі" отримуватиме $ 5 тис.

Остаточно перейнявшись останнім часом ідеєю свого месіанського призначення, Президент Ющенко все ж таки змушений час від часу відриватися від вуликів і звертати увагу на тлінність буття. Нещодавно жадаючого піти на другий термін Главу держави дуже обурив державний митний комітет. Звинувачуючи митників у недостатніх зборах, Ющенко повідомив, що, за його даними, керівництво структури колекціонує невраховану готівку для подальшого фінансування передвиборної кампанії "однієї з партій".

Тут так і проситься, щоб ще і підморгнув у телекамери в цей момент. Хіба що по матері прилюдно нині один одного не посилаючи, Він і Вона, звичайно ж, усвідомлюють, що мають, можливо, останні місяці в запасі перед політичним забуттям. У щоденному режимі спостерігаючи, як їх (ой чи?) країна котиться шкереберть, ні Президент, ні голова уряду не роблять жодних видимих конкретних кроків щодо порятунку довіреного їм господарства. Схоже, обидва вважають, що головне інше - священна війна. У ній для них всі методи знищення ворога годяться.

Юлія Володимирівна теж турбується. Як досвідчений полководець перед грандіозним боєм вирішила підчистити підвідомчі кабмінівські авгієві стайні. У властивому їй стилі на совочок не розмінювалася, взявши в руки мітлу. В тон колишнього соратника по Майдану звинуватила у нечистоплотності міністра транспорту та зв'язку Йосипа Вінського. Мовляв, як посмів, нахаба, 15 мільйонів з бюджету Укрпошти на рекламну агітацію зі своїм ликом витрачати? Геть із складу уряду, не місце тобі серед чесних! Логічно: мільйон до мільйона - і власним високотехнологічним легіонерам назбирається на напій.

Кожен із політичних великовагових трупів України мріє в'їхати в 2010 рік на коні. Відірвані від землі, вони прагнуть одного - безмежної і безконтрольної влади. Заради цього готові витрачати без оглядки. У надії потім відігратися за все, повернути кожен вкладений долар до цента. Тут не тільки сорому немає, але вже і почуття самозбереження, здається, втрачено геть, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі