друкувати


Україна – праматір сучасних європейців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-07 03:45:50
У Карпатських горах, Альпах та у могилах вздовж Дніпра і Південного Бугу лежать останки пращурів усіх сучасних європейських народів. Це, вважають деякі вчені, довели чотирирічні дослідження українських та американських палеонтологів і археологів, котрі використали у своїй роботі новітні досягнення генетики.

Так, науковці провели ДНК- експертизу сучасних карпатських горян – лемків, бойків і гуцулів. Про те, що вчені побачили в результатах генетичних досліджень, розповів Радіо Свобода керівник українських експертів, історик та археолог Михайло Відейко.

– Є така ідея, що у горах затримуються релікти давніх народів, націй, які проходили через ці гори або жили поруч. Це дійсно виявилось так. Ну, наприклад, одна з груп цих горян виявилась нащадками палеолітичного населення Європи доби мамутів. Були там різні інші групи народів, які з’явились у Карпатах в інші часи.

– Отже, фактично дослідження міжнародної групи науковців доводять, що Карпатський регіон – прабатьківщина багатьох європейських народів... Чи є щодо цього якісь інші докази, наприклад, при аналізі ДНК?

– Цьому – нашим дослідженням – ми завдячуємо Олексію Нікітіну, киянину, але він працює у Мічіганському університеті, США. У нього з’явилась блискуча ідея – пошукати в Україні сліди давніх європейців. Він почав розмотувати ниточку за зразками кісток із давніх поховань. Було взято зразки різних епох. Виявилась дивовижна картина: вагома частина зразків вказувала на зв’язок населення, яке належало до різних археологічних культур, до різних епох, і жили вони у різні епохи – з інтервалом у тисячі років! Вони по-різному розмовляли, по-різному вдягались – але частина їх була нащадками отих вище згаданих мисливців на мамонтів, які 40-30 тисяч років тому прийшли сюди і відтоді жили на цих – українських землях.

– Професоре Відейко, ці відкриття можуть доповнити картину великих переселень і пересувань народів у давні часи, хіба ні?

– Ніщо не вічне – але залишились люди, які можуть вести свій родовід від початку – від появи людини розумної на теренах Європи. Ну, це явище характерне для багатьох європейських країн. А от у чому унікальність України на європейському тлі? Під час зледеніння льодовик немов би цю першу людську популяцію в Європі розрізав навпіл – на схід і захід. Одні пересиділи "холодну погоду" у Піренеях – а решта, виявляється, у нас в Україні. Сучасна Україна стала схованкою для homo sapiens упродовж десятків тисяч років. І чимало європейських народів можуть знайти своє коріння в українській популяції.

Робота триває далі, українські та американські науковці чекають на нові відкриття, які розширюватимуть знання про історію України та Європи, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі