друкувати


У Китаї шукають альтернативу американській валюті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-06 05:01:05
Китайські чиновники закликають відмовитися від провідної ролі долара у світовій економіці. Цю заяву зробив голова Експортно-імпортного банку КНР напередодні саміту "великої вісімки" в Римі. Китай при цьому залишається одним з найбільших власників долара - більша частина його резервів розміщена в цій валюті. Тому, поки що йдеться про плани на довгу перспективу, відзначають експерти.

Світ повинен відмовитися від провідної ролі долара у світовій економіці. Про це, як повідомляє Reuters, заявили китайські представники влади.

Спеціальні права запозичення (СПЗ) Міжнародного валютного фонду (МВФ) представляють собою гарну альтернативу долара США в якості резервної валюти, приводить агентство слова глави Експортно-імпортного банку Китаю Лі Руогу, повідомляє ВЗГЛЯД.

За його словами, "фінансова криза показала всі слабкі місця нинішньої світової валютної системи".

СПЗ були введені в 1969 році. Зараз ця розрахункова одиниця існує лише у безготівковому вигляді, використовується для розрахунків всередині МВФ. Зараз курс СПЗ визначається за вартістю корзини чотирьох валют: євро, долари, єни і фунта стерлінгів.

Заяви китайського чиновника були зроблені напередодні саміту "великої вісімки", який розпочнеться у Римі. Нагадаємо, на початку липня чутки про вимогу Китаю включити до порядку денного саміту питання про резервну валюту викликали різке падіння курсу американської валюти.

Вперше представники однієї з найбільших світових економік заговорили про необхідність реформ в березні 2009 року. Тоді представники Народного банку Китаю відзначили, що СПЗ краще підходять для світової торгівлі, ніж суміш доларів, євро, фунтів стерлінгів і японської єни.

При цьому Китай залишається одним з найбільших власників долара. Нагадаємо, що в цієї країни - найбільші в світі золотовалютні резерви, за даними на березень 2009 року вони становлять 1,953 трлн доларів, причому, за підрахунками експертів, до 70% накопичень міститься в доларах США.

Про наднаціональну валюту, як один зі способів виходу з кризи, заявляли й інші представники країн БРІК. Так, у своїй промові на Петербурзькому економічному форумі про те, що СПЗ впораються з цією функцією, говорив президент Росії Дмитро Медведєв.

"Зараз можна говорити про можливе формування альянсу між країнами БРІК з цього приводу в довгостроковій перспективі", - зазначив ВЗГЛЯДу головний економіст Deutsche Bank Ярослав Лісоволік. За його словами, надалі позиція Росії та Китаю з цього питання може призвести до більш активної участі їх валют в СПЗ і до посилення ролі цих країн в світових фінансових організаціях.

Однак Китай, маючи у своїх запасах багато доларів, все ж навряд чи буде робити занадто різкі дії для ослаблення американської валюти.

"У короткостроковій перспективі Китай має намір вести себе дуже обережно, не дозволяючи різких висловлювань, які могли б призвести до сильного падіння курсу долара", - упевнений Лісоволік.

Обговорити на форумі