друкувати


Палити чи не палити - у світлі нового закону

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-06 04:39:53
Вже визначені конкретні місця, де не можна палити. Раніше були лише приблизні визначення - у "громадських місцях": зупинки, підземні переходи, під'їзди та стадіони. Мінімальний штраф за порушення збільшать з 17 до 255 грн.

У п'ятницю, 3 липня, президент Віктор Ющенко посилив боротьбу з курцями, підписав зміни до закону про боротьбу з курінням. З моменту його опублікування (це станеться на днях) скасують написи, покликані залучити нових курців, нав'язавши, що шкода для здоров'я мінімальна – "з низьким вмістом смоли", "легкі", "дуже легкі", "м'які", а на пачках з'являться нові і куди більш помітні маркування.

Також з'явиться відповідальність для юросіб. Іншими словами, якщо в кафе, куди ви зайшли, не виділено спеціальне місце для курців (тобто курять всюди), ви можете поскаржитися на цей заклад в міліцію, і його господарів оштрафують на суму від 1000 до 10 000 гривень.

Але головне нововведення для курців - вже визначені конкретні місця, де не можна палити (раніше були лише приблизні визначення у "громадських місцях", до яких, наприклад, у Києві зараховували зупинки, підземні переходи, під'їзди та стадіони). Із найсерйозніших нововведень - заборона на куріння в поїздах (тобто в тамбурах), таксі, на дитячих майданчиках.

У зв'язку з цим з'являється питання: як, наприклад, "Укрзалізниця" буде контролювати, щоб у тамбурах не курили? На це питання в МВС відповіли, що за цим буде стежити лінійна міліція. Вона і буде складати протоколи за порушення закону.

Опитані нами таксисти сказали, що вони не знають, як заборонити клієнту не курити. "Якщо клієнт дуже хоче курити в машині, зазвичай ми це дозволяємо, оскільки були випадки, коли пасажир відмовлявся їхати, почувши, що палити не можна. Тепер точно будуть запитувати. І думаю, що навряд чи їм буде відмовлено. А штрафувати будуть не нас, а їх, оскільки закон карає того, хто його порушує", - сказав В'ячеслав, водій таксі.

Великим головним болем для міліції тепер стануть дитячі майданчики. Адже не секрет, що більшість батьків, які прогулюються зі своїм чадом, - курять. Одна з опитаних нами мам Тетяна сказала нам, що як курила, так буде курити і далі. "Дітям це не шкодить - вони гуляють далеко від місця, де я завжди перебуваю. А бігати, наприклад, додому кожен раз, коли хочеться курити - це нереально", - сказала Тетяна.

Незважаючи на конкретні місця, де не можна димити, старе визначення "громадські місця" теж залишається в силі. За законом, у кожному селі чи місті їх визначають місцеві ради. Ці локальні "вказівкі" і є опорною точкою для правоохоронців у питанні штрафу. Начальник прес-центру столичної міліції Володимир Поліщук сказав нам, що тільки в 2008-му оштрафували близько 10 000 порушників.

Де тепер неможна палити:

Зазвичай це:

-Лікарні, поліклініки
-Навчальні заклади
-Спортивні споруди (також стадіони)
-Заклади культури та освіти (театри, кінотеатри і т. п.)
-Зали очікування на залізниці, авто-і аеровокзалах
-Підземні переходи
-Зупинки громадського транспорту
-Громадський транспорт, включаючи маршрутні таксі, поїзди та міжміські автобуси
-Дитячі майданчики

У готелях, кафе повинні бути мінімум 50% місць (номерів) для тих, хто не палить.

Вимоги до дизайну пачок:

Заборонені написи на пачках "з низьким вмістом смоли", "легкі", "дуже легкі", "м'які" та їх аналоги на інших мовах.

На одній стороні пачки має бути напис (не менше 15% площі) – "Куріння вбиває". На іншій стороні - одна з 10 написів: "Куріння викликає рак легень", "Куріння викликає залежність від тютюну - не починайте палити", "Курці помирають рано", "Куріння викликає старіння шкіри", "Куріння зменшує здатність жінок народжувати дітей", "Відмова від куріння значно зменшує ризик небезпечних серцевих захворювань і хвороби легень", "Куріння руйнує артерії, викликає серцеві напади та інсульт", "Куріння може викликати раптову і хворобливу смерть", "Куріння під час вагітності шкодить вашій дитині", "Куріння псує сперму і може призвести до імпотенції".

У пачках повинні бути листівки про шкоду куріння.

Забороняються: виробництво та продаж іграшок, цукерок у формі пачок сигарет, акції за участю тютюнових виробів ("обміняти свою пачку на дві інших" і т. п.).

З 2010 року заборонять поштучнку реалізацію тютюнових виробів (окрім сигар).

З 2011 року збільшать попереджувальні написи на пачці сигарет з 30% до 50% площі поверхні пачки + обов'язкове зображення наслідків куріння.

Мінімальний штраф за куріння в недозволеному місці - від 255 грн (питання буде розглядатися восени у змінах до Адмінкодексу). Зараз 17-85 грн.

Зміни до Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення".

Найцікавіше, що можливо вже восени збільшать мінімальний штраф за порушення з 17 до 255 гривень (зараз - від 17 до 85 грн). За відповідні зміни в Адмінкодексі мають проголосувати депутати, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі