друкувати


США. Музей сотворення світу... згідно Біблії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-06 03:53:28
Палеонтологи, котрі відвідали музей сотворення світу, що знаходиться у Кентуки, не знаходили слів аби передати свої враження. Кажуть, що вони очікували побачити щось незвичайне, але, щоб таке, то вони навіть уявити не могли.

За цими стінами не були взяті до уваги книги, за якими вони вчилися, Земля і Всесвіт мають від сили 6000 років, і були створені Богом за шість днів. Правдиво відтворені у музеї також динозаври, що вимерли близько 2348 року перед Христом, виділено також біля 50 видів цих древніх ящурів, що були врятовані Ноєм на своєму ковчегу, і котрі після того, як спала вода. розійшлися у невідомих напрямках, повідомляє Repubblica.it.

Аби дозволити людям, у котрих є своя концепція створення світу і виникнення життя, побачити все максимально реально, жителька міста Петербурґ (Petersburg), створила цей музей. Слід відмітити, що зроблено все на високому рівні, з об'ємними 3D реконструкціями, водними парками, тобто все, як каже Біблія.

Про популярність цього музею найкраще говорить кількість відвідувачів, а їх було 750 тисяч за два роки, тобто від часу, коли відкрився музей. Здається, американці його оцінили належним чином. Проте найцікавіше послухати думку вчених, особливо палеонтологів, які, до речі, не заставили довго чекати. Дирекція музею разом з місцевим університетом запросила вчених з різних, найбільш відомих закладів світу, серед яких Університет Пенсільванії та Лондонський музей історії природи (University of Pennsylvania al Museo di Storia Naturale di Londra), запропонувавши їм персонально прокоментувати та розповісти свої враження.

"Експозиція з динозаврами мене справді вразила, я мав велике бажання відвідати музей", - розповів газеті "New York Times" геолог Тамакі Сато (Tamaki Sato) з Токійського університету (Tokyo Gakugei University). Стенди описують динозаврів, що жили у різні геологічні ери, від пізнього до раннього юрського періоду, проте для всіх дата зникнення є та сама: 2348 рік перед Христом.

"Ті самі факти, але різні висновки", - говориться у брошурі музею, наголошуючи на тому, що ті, хто створював експозицію, не опирався на книги з історії або якісь інші наукові праці, але тільки на Біблію. Згідно їхньої творчої інтерпретації, життя на Землі відродилося близько 4400 років тому, після вселенського потопу, що очистив планету від зла і знищив все живе, окрім тих хто спасся у Ноєвому ковчезі. Такий висновок не збігається з тим, що каже академічна палеонтологія, і візит, що відбувся кілька днів тому, зіткнув до купи два світи.

"Я зачарований і вражений", - сказав палеозоолог Стефан Бенґтсон з шведського музею історії природи, - "ми таки маємо щось подібне у нас у Швеції". Арнольд Міллер, доцент геології університету Цінціннаті (universita di Cincinnati), є організатором цього заходу у музеї. Він впевнений, що ця зустріч учених була дуже корисна: "Часто академіки іґнорують оточуючий світ, але це є помилкою."

В тому, як представлена історія світу в цьому музеї, не треба вбачати тільки вплив християнства і католицизму. Практично у всіх древніх цивілізацій була своя міфологія, і там були розповіді, які пояснювали походження світу і його створення на протязі такого терміну як 6 днів. І до XVII століття ця теорія була основною, тим паче, на рівні простого народу.

"Насправді ми собі не ставимо за мету поміняти світогляд у тих, хто вірить у щось інше", - підсумовує науковець музею Террі Мортенсон, - "але ми дали всім можливість бачити і уявляти, і робити висновки від побаченого на власні очі".

Експозиція музею починається з об'ємної сцени, де жінка годує морквою білку у оточенні динозаврів. По своєму сенсу ця сцена дуже далека від того, що можна побачити у природничих музеях світу, котрі говорять, що перші люди з'явилися 65 мільйонів років після того, як зник останній динозавр. Але з іншого боку, ця сцена відповідає біблійному вченню.

Обговорити на форумі