друкувати


Найдавніша Біблія викладена в інтернеті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-06 03:49:39
Близько 800 сторінок Біблії, що вважається найранішою зі всіх відомих, розміщено в мережі Інтернет. Зображення більше половини сторінок біблейських текстів, що отримали назву Синайський кодекс, вік яких оцінюється в 1600 років, можна побачити на сайті Сodexsinaiticus.org.

Як говорять фахівці, всього в цьому варіанті Священного Писання близько 1460 сторінок розміром 40 на 35 сантиметрів, повідомляє Освітній портал.

Зусиллями фахівців Британської бібліотеки, Лейпцігської бібліотеки, бібліотеки при монастирі Святої Катерини і Національної бібліотеки в Санкт-Петербурзі з'явилися високоякісні знімки кожної сторінки - включаючи і ті, які збереглися лише частково.

Разом із зображенням доступний і розшифрований текст, а для ряду сторінок - і переклад англійською мовою. Унікальний пам'ятник спочатку знайшов в 1844 році в монастирі Святої Катерини на Синайському півострові німецький вчений Костянтин фон Тішендорф, що вивіз перші листи пергаменту до Лейпціга. Ще через 15 років його ж зусиллями велика частина листів (включаючи Новий Завіт) опинилася в Санкт-Петербурзькій бібліотеці - Олександр II придбав першу рукописну Біблію за 9000 рублів у настоятелів монастиря.

У 1933 році Радянський уряд продав реліквію за винятком декількох фрагментів Британському музею, а в 1975 в монастирі знайшли ще декілька бракуючих листів. Синайський кодекс для реконструкції довелося перезнімати в чотирьох різних місцях - але тепер він доступний всім бажаючим.

Обговорити на форумі