друкувати


Сутички бізнес середовищ часто видають за міжетнічні конфлікти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-06 01:01:03
Насправді, в Україні вистачає місць, де гіпотетично можуть мати місце міжетнічні та міжнаціональні конфлікти, зауважує політолог Володимир Цибулько.

Однак, за словами експерта, всі вони тією чи іншою мірою пов’язані з регіонами, де поширеними є тіньові види бізнесу. "Навіть у місцях, де немає компактного проживання певних етносів, але є національна ознака ведення того чи іншого виду бізнесу, включаючи ринки і шашличні, виникають неоднозначні ситуації, - говорить він. – Тягнибок не правий в тому, що називає Марганецький інцидент "першою ластівкою", бо подібні випадки виникали не раз, але швидше, це були не конфлікти одного етнічного середовища з іншим, а локальні сутички національно-ділових угруповань".

Тому, на погляд Цибулька, такі конфлікти, скоріше можна розцінювати як боротьбу за ринки. "Якби мова йшла про боротьбу за вплив на місцеві органи влади, державні інститути – можна було б говорити про справжні зони етноконфліктів", - пояснює експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Разом із тим, серед проблемних зон він виділяє славнозвісний Крим, де татарська громада боронить свої інтереси у доволі радикальний і ризикований спосіб, який межує із нормами закону. В аналогічний спосіб, за його словами, там поводить себе і російська громада.

"Чомусь ніхто не говорить про грецько-українські конфлікти на Донбасі – бо там зайнятість у агросекторі забезпечує мирне співіснування, ділити можна хіба що урожай. Там же, де "тіньового" бізнесу багато – працює фінансова мотивація", - проводить аналогію Цибулько.

У той же час, він нагадує, що на Кримському півострові є достатньо державних і міжнародних інституцій, які дозволяють тримати ситуацію з перетворенням у справжнє міжетнічне протистояння під контролем.

Заразом, експерт зазначає, що оцінка Марганецького конфлікту, лідером ВО "Свобода" пов’язана з останньою ідеєю щодо повної гомогенінізації України. "Тягнибок оцінює ситуацію з точки зору своєї партійної програми. Насправді ж, у структурі українського суспільства жоден етнос не виходить за межі 1%, тому говорити про справжній етнічний конфлікт трохи занадто", - пояснює Цибулько.

На його погляд, серйозний етнічний конфлікт міг би статися тільки російсько-український, але його апріорі його бути не може. "Може бути хіба що українсько-радянський конфлікт. Це єдине добре, чого домоглися українські політики. Дане протистояння було переведено в площину протистояння минулого з сьогоденням або майбутнім, а це вже усуває фактор етнічності", - додає експерт.

Обговорити на форумі