друкувати


А.Шевченко: Вся політика є бумерангом популізму...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-02 06:20:36
Цей тиждень видався надзвичайно спекотливим, а для політичної еліти він просто пекельний. Хто яку політичну мету сьогодні переслідує? Коломия ВЕБ Порталу спробував розтлумачити Андрій Шевченко, народний депутат від БЮТ.

Є серйозна напруга в нас зараз в політиці. Це ще й посилюється наближенням парламентських канікул, тому в умовах спекотного літа і передвідпусткового синдрому вдалося мобілізувати велику кількість депутатів. Але цифра вчорашньої явки депутатів не повинна обманювати. Представників від народу було, як завжди, набагато менше. Зовсім в Україні не є секретом, що депутат і його карточка – це дві різні субстанції. Вони водночас можуть знаходитися в різних місцях, навіть думати по-різному. Такими є реалії українського законодавчого органу...

Партія регіонів зірвала вчорашні ранкові домовленості, через що Уряд буде далі ходити недоукомплектованим. Домовленості полягали в простому. Вони вимагали розгляду закону "Про прожитковий мінімум" і їм це право було надано, натомість після цього вони мали розблокувати трибуну для того, щоб БЮТівці могли спокійно проголосувати. Тоді відразу ж виникли нові вимоги біло-блакитних. То чи дійсно вони так сильно бажали підтримати найбідніших українців, яких так багато, кількома гривнями? Андрій Шевченко пропонує читачам невеликий, але показовий екскурс в минуле. – Коли ми вимагали підвищення мінімальної зарплати в 2006 році, то тодішній віце-прем’єр-міністр в Уряді Януковича Азаров не просто відмовлявся це робити, а ще й видав свою легендарну фразу "Да пошли вы!". Коли Уряд Тимошенко піднімав мінімальну зарплату у 2008 році ще до початку кризи, то регіонали називали це підняття популізмом. А зараз-от, коли в усьому світі йдуть на непопулярне, але необхідне скорочення соціальних видатків, коли в нас в бюджеті реально не вистачає грошей, то регіонали згадали, що можна потурбуватися про прожитковий мінімум та про народ, - з гіркотою в голосі констатував Андрій Шевченко.

- Насправді, якщо піднятися над ситуацією, то в нас, на жаль, вся політика є бумерангом популізму. Поки ти в опозиції, сліпо не думаючи ні про які прибутки і видатки бюджету, ти вимагаєш якнайвищих соціальних виплат, щоб виглядати більшим захисником народу, ніж Уряд. Коли приходиш в Уряд, то починаєш до цього ставитися дуже скептично. Вся наша політика заключається в перекиданні цього бумерангу популізму. Зараз ПР доводиться відповідати за свої ж попередні кроки, коли вони були категорично прости підняття прожиткового мінімуму, коли вони ще в першому Уряді Януковича перед президентськими виборами 2004 року пішли на зниження мінімальної зарплатні, тому зараз їхні заяви виглядають дуже непереконливо. Ми розуміємо, що це все частина політичної гри. У регіонів план дуже простий: вони з Ющенком розподілили політичну роботу. Президент працює на розвал Уряду і був план по відкликанню міністрів звідти. Янукович з командою працює на розвал та блокування парламенту, щоб ініціювати дострокові парламентські вибори. Тому за такими красивими словами, ми насправді маємо дуже грубу політичну комбінацію.

Через пусті слова регіоналів зараз страждають відомства, оскільки вони все ще залишаються без керівників. Зараз нема порядку в країні, не забезпечена її безпека. Міністерство закордонних справ також має вакантну посаду керівника. Дуже добре, коли всі на своїх місцях і є з кого спитати, тому Прем’єр-міністр зацікавлена в швидкому налагоджені кадрових питань для конструктивної роботи виконавчого органу влади.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі