друкувати


І знову про бринську Богородицю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-02 05:15:04
За кілька днів у селі Бринь Галицького району відкриють капличку, збудовану на місці з’яви на корі столітньої липи образу Пречистої Діви Марії. Кошти на капличку зібрані паломниками.

На це місце, що на пологих схилах берега Лукви, й досі йдуть прочани з Львіщини, Тернопільщини, Буковини та Прикарпаття. Годинами люди стоять біля старезного дерева, щоб отримати Божу благодать і побачити образ Пресвятої Богородиці. Переважно це жінки старшого і середнього віку. Везуть із собою дітей та внуків. По дорозі моляться на вервиці і говорять, що сподіваються побачити Пречисту Марію, адже не кожен, хто туди приїде, бачить з’яву чітко.

Колись по стежці довжиною з кілометр була вщент витоптана трава. По ній і можна зайти на подвір’я, де росте "святе" дерево. "О Маріє, зоре зір, Ти даєш нам ласк без мір. Неустанний твій Покров, поміч дати все готов", - співали люди. Місцеві селяни метушилися і вже вкотре переповідали історію чуда. Липі, де з’явилася Богородиця, більше ста років. Колись у цю липу вдарив грім, і дерево висохло. Сільська громада навіть думала, що треба вже його зрізати. Проте, перед чудом, вперше за 15 років, липа вкрилася листками. Отож, ніхто її не чіпав.

Першою побачила Пресвяту Діву мешканка села Валентина Рошко. Жінка спочатку з острахом розповіла про дивовижу односельцям, боялася, що піднімуть її на кпини, але згодом обрис Богородиці ставав усі чіткішим. Тоді й почали селяни приглядатися пильніше. Деякі ставали навколішки та молилися.

На початку сорокових років минулого століття неподалік липи була польська школа. У настінній ніші приміщення стояла скульптура Пречистої Діви. З приходом німецьких військ поляки покинули село і забрали із собою скульптуру, а порожню нішу замурували радянські атеїсти. Старші люди кажуть, що Богородиця з польської школи і образ на липі - ідентичні.

Звістка про чудо за кілька днів облетіла навколишні села й дісталася до Івано-Франківська, Львова й Тернополя. До Бриня вирушали тисячі паломників. Деякі казали, що бачили лише Богородицю у вигляді жінки, в довгому синьому одязі, із розпущеним русявим волоссям. Інші запевняють, що бачать картину Благовіщення: Ангела, який передає Пречистій білу лілію, вістуючи, що Вона народить Ісуса.

До столітньої липи приїжджають багато випускників шкіл та вузів. Юнаки і дівчата моляться за добру здачу екзаменів та просять Матір Христа, щоб та допомогла вступити до вузів. До речі, Богородиця явила милість для Бриня якраз на сьому річницю від початку будівництва місцевого храму.

Мешканці Бриня по-своєму потрактували появу Діви Марії. Можливо це до перемін у державі, адже перед розпадом Радянського Союзу були численні з’яви Богородиці, й імперія впала. Наразі люди з галицького села сподіваються, що Пречиста Діва допоможе, аби відбулися справедливі вибори, і вже нарешті парламентарі перестали дбати тільки про власні інтереси, але подумали про народ та його добробут.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі