друкувати


Демократія відступає?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-02 05:05:58
Демократія у світі зробила найбільший крок назад за останні 10 років, вважають дослідники демократії з американської недержавної організації Freedom House ("Дім Свободи").

Презентуючи звіт за минулий рік під назвою "Країни перехідного періоду – 2009", дослідники "Дому Свободи" зауважили, що йдеться не лише про дані за один рік, а про певну тенденцію, що вже сформувалася в регіоні. Україна не стала винятком із загальної тенденції.

Дослідникам "Дому Свободи" стає дедалі очевиднішим, що "перехідний період" – це далеко не пряма дорога від тоталітарної комуністичної системи до демократії. Із 29 досліджуваних країн 18 погіршили свій рейтинг. Серед них і Україна. Погіршення відбулося за такими показниками, як виборчий процес, якість демократичного управління та незалежність судової системи. Інші показники, такі, як розвиток громадянського суспільства, незалежних засобів масової інформації, місцеве демократичне правління та рівень корупції, залишилися на стабільно поганому рівні.

Представляючи звіт у стінах штаб-квартири Радіо Свобода у Празі, дослідник "Дому Свободи" Володимир Школьніков наголосив, що влада України, як і Грузії та Киргизстану, не зуміла скористатися довірою людей, котрі піднялися на "кольорові революції" для поліпшення умов демократичного правління, боротьби з корупцією та налагодження відповідальної системи судочинства.

За словами Володимира Школьнікова, погіршення демократичних інститутів регіону – це тенденція, що формувалася роками. "У 2008 році проблеми регіону продемонстрували, що вони мають хронічний характер. У колишніх комуністичних країнах, що нині є членами Європейського Союзу, відбулася стагнація, а в країнах колишнього СРСР справи пішли до погіршення", – зазначив пан Школьніков.

Вісім "консолідованих автократичних режимів".Наприклад, Росія та Киргизстан, які отримали найгірші рейтинги за 13 років досліджень, перетворилися, за висновками дослідників, на "консолідовані автократичні режими". Загалом країн, котрі потрапили у цю категорію, стало 8 у регіоні – також рекордна кількість, наголошують автори звіту. А така країна, як Азербайджан, що належить до "автократичних режимів", за рік зробила найбільший ривок у напрямку від демократії до ще більшого авторитаризму.

У країнах, що вже стали членами Європейського Союзу, великих покращень не сталося, а навпаки з’явилися тривожні екстремістські тенденції. Доброю новиною на цьому тлі, як зауважує дослідник "Дому Свободи" є те, що на Балканах, де поступ до демократії був зовсім непевний, цього року принаймні не відбулося погіршення, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі