друкувати


З життя на польсько-українському кордоні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-02 04:21:33
Утричі зменшилися заробітки підкарпатських "човників" після того, як на кордоні впроваджено суворі правила. Про це засвідчує рапорт "Темна сторона кордону", який підготувала дослідницька фірма BD Center Consulting.

Від 1 грудня 2008 року до Польщі з України легально можна ввезти лише 2 коробки цигарок. Раніше це була ціла пачка. За словами війта прикордонної ґміни Медика Марека Івасєчко – нові правила введено раптово, що здивувало людей: "Для суспільства, яке користало з роботи на кордоні – це був справжній шок. І попри той факт, що минуло вже майже півроку, багато людей не вміють собі з цим порадити. Плюс до того дійшла економічна криза".

1/3 респондентів, які брали участь в опитуванні наголошують, що окрім торгівлі на кордоні, виконують легельну роботу. Один із авторів досліджень Артур Полякєвич підкреслює, що серед мешканців прикордонних місцевостей існує дозвіл на контрабандну діяльність "човників": "Вони сверджують, що на цій території держава не запевнила людям працевлаштування, не запевнила умов для життя, отже, природно, що треба займатися торгівлею. Скажу більше, на їхній поглд – це ознака завбачливості, підприємливості, зразок для наслідування".

Детальним анкетуванням охоплено підприємців і так званих "човників" з Перемишля та перемиського, ярославського, любачівського, бєщадського і ліського повітів, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі