друкувати


Напади на представництва ВО "Свобода" - провокація чи тенденція

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-01 06:32:10
В ніч на 1 липня невідомі здійснили напад на головний офіс Всеукраїнського об'єднання "Свобода" в Києві. Про обставини нападу та причини журналісту Коломия ВЕБ Порталу розповів Андрій Мохник(на фото), заступник голови ВО "Свобода".

На думку пана Андрія, цей акт вандалізму пов’язаний з політичною позицією ВО "Свобода", яка чітко декларує свою українську сутність, стоїть на антикомуністичних позиціях. Керівництво націоналістичного об’єднання бачить цю подію у зв’язку з вчорашнім руйнуванням пам’ятника Леніну на Бессарабці. В своїй програмі захисту всього українського "Свобода" чітко заявила про те, що буде домагатися в судовому порядку заборони комуністичної ідеології в Україні та знесення всіх пам’ятників і символів більшовицької окупації. Такими радикальними діями Всеукраїнське об’єднання збирається пробудити український дух, але чи тут не порушаться права та свободи людей, які мають інші політичні уподобання? Велика частина населення України більшу частину свого життя прожила за комуністичної влади і сформований десятиліттями світогляд мабуть неможливо зруйнувати лише демонтажем пам’ятників, які є частиною хоч і гіркої, але нашої історії...

– Вчора наша партія дала заяву на підтримку тих п’ятьох українців, які виконали свій громадянський та національний обов’язок, і відновили історичну справедливість, зруйнувавши пам’ятник кату українського народу, – внаслідок цих дій Андрій Мохник вважає і стався напад у відповідь. – "Свобода" як ідеологічна партія займає цю позицію не тому, що вигідно, а тому, що це наші переконання і ми готові їх відстоювати в той спосіб, який передбачений як законом, так і українським правом. Право української нації жити в незалежній не тільки формально державі, але й морально і духовно, коли над нею не нема окупантів. Ми усвідомлюємо яку небезпеку це нам може становити, але ми єдина політична сила, яка несе загрозу конгломерату влади, правоохоронних органів, антиукраїнських організацій, які сьогодні жирують в Україні за рахунок простого народу. Ми є господарями на українській землі і чого нам боятися? Ми будемо йти до кінця...

На питання про те, чи вже якісь криміналістичні справи доведені до розгляду в суді Андрій Мохник відповів, що жодних офіційних результатів розслідування нема. – Ми будемо вимагати від правоохоронців розслідування цих справ, у випадку, якщо будуть затягувати – ми будемо вимагати звільнення керівництва МВС. Вже 2 роки ні одна справа, яка стосувалася нападів на офіси та на членів "Свободи", не є закритою. Ми для себе розуміємо, що колишні комсомольці та комуністична номенклатура так засіли в органах влади, що руйнування їхнього ідола було просто шоком для них. Також заступник голови ВО "Свобода" припустив, що МВС сьогодні виконує політичні замовлення. Сьогодні правоохоронці працюють проти українського осередку та виконують ту роботу, яка велася 30 років назад.

Якою буде реакція людей Східної та Південної України на знесення пам’ятників Леніна? Адже наша держава є великою за територією та через різну історичну долю люди відрізняються своїм світоглядом. На що Андрій Мохник відповів, що бурної реакції на цю акцію не послідує, тому що українцям байдуже. Це є наслідком тієї політики, яка велася під час української незалежності. Співрозмовник нагадав яка хвиля сколихнула весь народ на початку 90-х років та як страйкували шахтарі за незалежність України від СРСР.

На радикальну думку ВО "Свобода", суть в тому, що лжееліта, яка керує в Україні сьогодні має піти, а на її заміну прийдуть українці, які не були пов’язані з колишньою окупаційною адміністрацією. Але чи всі нові українці, відчувши смак влади, будуть працювати для простого народу та відстоювати його права?

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі