друкувати


Ю.Романюк: Дочасних виборів не буде

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-30 06:56:39
Сьогодні в редакцію Коломия ВЕБ Порталу завітав Юрій Романюк, керівник фракції БЮТ в Івано-Франківській облраді, який доступно зі своєї позиції розтлумачив стан речей на шаховій дошці української політики.

– Для Президента на сьогоднішній день існувало два найголовніші стратегічні питання. Перше – за будь-яких умов домогтися дати проведення президентських виборів 17 січня. На цій даті зійшлася вся політична еліта та вона погоджена Верховною Радою. Другим же стратегічним питанням для нього було працевлаштування його команди у Верховній Раді України ще до проведення президентських виборів. Адже вони прекрасно розуміли, що після виборів вже не буде своїх людей в Секретаріаті Президента, в міністерствах, відомствах, в облдержадміністраціях та райдержадміністраціях, і в такому випадку самостійно, без адмінресурсу, йти на вибори буде надзвичайно складно. Коли вся вертикаль президентської влади знаходиться в них в руках, безумовно, НУНС могла б спокійно розраховувати на подолання 3% бар’єру, - з таким коментарем виступив Юрій Романюк.

Та події сьогодення показують, що такий сценарій подій не може бути здійснений, на думку депутата облради. Свідченням цього є відставка Балоги, який добровільно склав свої повноваження, в знак того, що Ющенко не зміг забезпечити ключову вимогу його команди – оголошення передчасних парламентських виборів до Верховної Ради України. Це стало зерном того, що Балога зрозумів те, що не зможе увійти до складу Верховної Ради ще до президентських виборів і вся його команда "пролітає". Другим моментом є те, що парламентські вибори не будуть проводитися до президентських. Це основні питання, через які йде сьогодні політична боротьба в державі.

Доказом всього вищесказаного Юрій Романюк вважає позачерговий з’їзд Нашої України, який ініціювався Президентом для того, щоб забезпечити необхідні передумови проведення дочасних парламентських виборів до президентських за будь-яку ціну. З цією метою необхідно було зруйнувати коаліцію у ВР, щоб не було 226 голосів. З більшості треба було відкликати голоси членів НУ, щоб не було юридичних підстав збереження коаліції. Це шанс для Президента розпустити Верховну Раду, маючи правове підґрунтя відсутності більшості в парламенті. Розпуск Верховної Ради – це призначення дати нових виборів через 60 днів і вони передували б президентським.

Другою підставою для проведення парламентських виборів керівник фракції БЮТ в Івано-Франківській облраді бачить відставку міністрів від Нашої України. Враховуючи, що чотирьох міністрів нема, ще би 3-4 міністри від НУ склали б свої повноваження і Уряд України був би нелегітимним за відсутності кворуму, тобто двох третин. Ця обставина знову би давала підставу для розпуску Верховної Ради, але це не вдалося реалізувати Президентові на з’їзді, тому що ще за тиждень до цих подій БЮТ був готовий забезпечити більшість в парламенті, які могли у п’ятницю проголосувати за новий склад Кабміну. Уряд Тимошенко намагався спочатку компенсувати втрачених чотирьох міністрів новими, в такому випадку Уряд став би знову повноцінним. Більше того, була можливість за такого сценарію позбутися декількох міністрів від Нашої України, а своїх людей ввести до Кабінету Міністрів.

Але в нашій політиці треба бути дуже оперативним і практично не спати, щоб не відстати від опонента. В ту ж п’ятницю Партія Регіонів заблокувала трибуну ВР, щоб не допустити обрання нових міністрів коаліцією на чолі з БЮТом. Таким чином відтягнено час як мінімум на тиждень чи два, коли настане пленарний тиждень. Тоді Блок Юлії Тимошенко терміново скликав на 1 липня позачергове засідання Верховної Ради, маючи 151 голос, який необхідний за процедурою для цього. Завтра коаліція буде намагатися доукомплектувати Кабмін та вирішити ще кілька питань щодо нових призначень на посади віце-прем’єр-міністрів.

– Така політична ситуація, яка бентежить і не дає спокою на Банковій. Нашу Україну не влаштовує те, що Кабмін може стати повним, і тоді не спрацює жодний сценарій, який намагалися реалізувати в Секретаріаті Президента. Знаючи це, міністри від пропрезидентської влади не підуть з Кабміну, тому що не має жодного сенсу розвалювати Уряд, – до такого висновку дійшов Юрій Романюк.

На сьогоднішній день в Україні дуже гостра політична ситуація і все, що відбувається в політиці зводиться до того, чи вдасться шановній владі вгамувати власні амбіції чи ні. Юрій Романюк з позиції БЮТу впевнений, що наведені сценарії до 17 січня не здійсняться і будуть лише утопією, тому що відсутні реальні важелі впливу, щоб докорінно змінити теперішню ситуацію. Впевненість депутата облради підкріплюється ще й тим фактом, що підходить шестимісячний термін обрання Президента, коли він вже не має права розпускати парламент.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі