друкувати


Умовно засуджені мають реальні шанси на повноцінне життя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-30 05:42:25
Час тепер такий настав, що людині навіть з повноцінної сім’ї, за наявності освіти і таких-сяких зв’язків важко влаштуватись у житті. То що вже казати про молодих людей, які з тих чи інших обставин випали з колії життя, поковзнулись, чи навіть потрапили за його борт. Дуже важко переконати суспільство у тому, що ти ще не втрачений, що можеш ще цілком реалізуватися і навіть принести користь. Це, великою мірою, залежить від самого себе. А ще – від людей, які волею покликання чи (рідше) посадових обов’язків дбають про так званих осіб з групи ризику.

Можна вважати, пощастило тим, хто має можливість скористатися послугами фахівців Коломийського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді, який очолює досвідчена і активна Лілія Галамейко. Тут налагодили тісну співпрацю з районними колегами і почали вирішувати спільно усі проблеми, з якими зустрічається молода людина. При цьому є можливість отримати безкоштовно юридичні, психологічні послуги, здійснюється також соціальний супровід сім’ї. Величезну допомогу в спілкуванні з молоддю надає консультативний пункт "Довіра", який діє у Коломиї у приміщенні цехової поліклініки на вулиці Шевченка, 38. Тут усю необхідну інформацію надають справжні фахівці своєї справи, причому, безкоштовно, анонімно, конфіденційно. Тільки тут молода людина може без зайвих запитань отримати змістовну консультацію від лікаря-нарколога, психолога, інших спеціалістів-медиків. Тут також охоче допоможе соціальний працівник. А ще – ніде більше не обміняють використані шприци на нові, а на додачу ще й вручать упаковку спеціальних просочених спиртом серветок для знезаражування місця внутрішньовенної ін’єкції.

Крім усього, якщо людина все-таки не відважується прийти до фахівців, але загрузла у різноманітних проблемах, вихід усе одно є. Достатньо набрати телефонний номер 24737, і на тому кінці дроту відповість психолог. Це дуже дієво у ситуаціях, коли життя загнало у глухий кут, коли ніхто довкола не хоче зрозуміти, не те щоб підтримати. Гаслом коломийського телефону довіри є прості, але переконливі слова: "Твоє благополуччя залежить від твоїх власних рішень, а телефон довіри допоможе прийняти правильне".

Власне, про усе це йшла мова на традиційному заході, який міський і районний відділи молоді провели для особливої категорії молодих осіб – які відбувають покарання, не пов’язані з позбавленням волі, тобто, для засуджених умовно. Для них був організований відео лекторій, спеціальний тренінг і лекція на спільну тему: "Профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі – наркоманії, тютюнопаління, - у рамках боротьби з ВІЛ – СНІДом". Присутні зацікавлено слухали розповідь завідувачки інфекційним кабінетом Коломийської ЦРЛ Ольги Реви, на них справив враження фільм про причини і наслідки наркотичної залежності. Так чи інакше, але було видно, що молоді люди задумалися, їхні душі прокинулися зі стану забуття. А це означає, що вони ще поборються – самі з собою! – за гідне місце під сонцем.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі