друкувати


"За" і "Проти" енергетичних напоїв

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-30 04:10:46
Енергетичні напої - порівняно недавній винахід людства. Хоча їхні складові використовуються в якості пробуджуючих ще з того часу, коли до винаходу алюмінієвих банок залишалися століття.

Виробники стверджують, що їхні напої приносять тільки користь і випускають все нові й нові різновиди.

Факти "За"

- Якщо вам просто необхідно збадьоритися або активізувати роботу мозку, енергетики відмінно підходять для цих цілей.

- Ви можете знайти напій відповідно до своїх потреб. Енерготоніки діляться на групи для людей з різними потребами: у одних більше кофеїну, в інших - вітамінів і вуглеводів.

"Кавові" напої підходять завзятим трудоголікам і студентам, які працюють або займаються ночами, а "вітамінно-вуглеводні" - активним людям, які хочуть проводити вільний час в спортзалі.

- У енергетиках є комплекс вітамінів та глюкоза. Про користь вітамінів говорити не доводиться. Глюкоза швидко всмоктується в кров, включається до окисні процеси і доставляє енергію до м'язів, мозку та іншим життєво важливих органів.

- Ефект від прийняття кави діє 1-2 години, від енергетиків - 3-4. Крім того, майже всі енергетики газовані, що прискорює їхній вплив - це третя відмінність від кави.

- Упаковка дозволяє вживати енергетики в будь-яких ситуаціях (танцпол, автомобіль), що не завжди можливо з тими ж кавою або чаєм.

Факти "Проти"

- Напої можна вживати суворо дозовано. Максимум - 2 банки в день. В результаті вживання напою понад норму можливе значне підвищення артеріального тиску або рівня цукру в крові.

- У Франції, Данії та Норвегії "енергетики" заборонені до продажу в продовольчих магазинах, вони продаються тільки в аптеках, так як вважаються лікарським засобом. А нещодавно влада Швеції почала розслідування смертей трьох осіб, які нібито наступили після вживання енергетичних напоїв.

- Вітаміни, що містяться в енерготоніку, не можуть замінити мультивітамінний комплекс.

- Люди, що мають проблеми з тиском або серцем, повинні уникати цих напоїв.

- Думка, що тонік насичує енергією, абсолютно неправомірна. Вміст банки як ключ, що відкриває двері до внутрішніх резервів організму. Іншими словами - банка не дає енергії, вона висмоктує її з тебе. Людина використовує свої власні ресурси, а простіше кажучи, бере їх у себе в борг. Борг, зрозуміло, рано чи пізно доведеться повертати, розплачуючись втомою, безсонням, дратівливістю і депресією.

- Кофеїн, що міститься в тоніком, як і всякий стимулюючий препарат, виснажує нервову систему. Ефект від нього триває в середньому від трьох до п'яти годин - після чого організму потрібен перепочинок. Крім того, кофеїн викликає звикання.

- Енергетик, як напій, що містить цукор і кофеїн, небезпечний для молодого організму.

- Багато енергетичних напоїв містять у великій кількості вітамін В, який здатний викликати прискорене серцебиття і тремтіння в руках і ногах.

- Любителям фітнесу варто запам'ятати, що кофеїн - добрий сечогінний засіб. А отже, вживати напій після тренування, під час якого ми втрачаємо воду, не можна.

- У разі передозування можливі побічні ефекти: тахікардія, психомоторне збудження, нервозність, депресивний стан.

- Тоніки містять таурин і глюкуронолактон. Зміст таурину в кілька разів вище, ніж у всіх інших продуктах, кількість глюкуронолактону, що міститься в двох банках, може майже в 500 разів перевищувати денну дозу цієї речовини. Як ці компоненти працюють в таких дозах в нашому організмі, невідомо навіть вченим.

Обговорити на форумі