друкувати


Гуцульська сінотерапія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-30 11:52:17
Андрій та Надія Малишаки з Поляниці, що на Івано-Франківщині, стверджують, що поспавши на цілющих подушках і матрацах із карпатських трав, можна позбутися багатьох хронічних недуг.

"Моєї ґаздині нема вдома, тому вибачте, пані, коли щось не так", - усміхається Андрій, показуючи ошатний будиночок, з дуже простими і від того незвичними і стильними меблями з нефарбованої деревини, від яких в хаті пахло свіжістю лісом, горами, дощем. Словом, відпочинком у Карпатах. А в кімнатах, де знаходяться потрібні мені матраци стояв такий неймовірних запах карпатського різнотрав’я, що я на мить забула де куди і чого приїхала.

"Цілющу дію наших трав я помітив випадково, - розповідає Андрій. – Одного разу я повернувся із далекої поїздки страшенно стомлений, бо дві доби не спав. А тут до мене прийшли друзі й почали кликати на відпочинок". "Та мені б трохи поспати, ото й увесь відпочинок", - просився Малишак. Проте пояснити щось впертим гуцулам було важко, й чоловік поїхав з ними в село Буковець Верховинського району. Тітка Андрієвого друга, побачивши його стан запропонувала відіспатися в оборозі на сіні. "Через дві години я встав таким бадьорим, ніби на світ народився", - каже гуцульський ґазда.

Збудувавши садибу, Андрій з дружиною вирішили запропонувати ці "ліки" своїм гостям. Але перед тим порадилися з місцевою травознайкою Василиною, яка більш детально розповіла подружжю про кожну карпатську травинку. І тепер, користуючись народною мудрістю, Малишаки ретельно добирають рослини, що здавна слугували ліками гуцулам, для незвичної цілющої постелі. А тітка Василина допомагає. Вона перетрушує уже висушене сіно, щоби бува якась колючка, кліщ, чи комаха не залізли, перебирає кожну травинку.

"У наших матрацах і подушках нічого незвичного, - говорить Андрій. –І кожен може собі таке зробити вдома. Ми накладаємо туди арніку, деревій, чебрець, мати-й-мачуху, маргаритки, ромашку, полин, м’яту, тмин, зозулині черевички, кульбабу, подорожник, собача кропиву, чистотіл. Вийдіть з хати — і все оце побачите. Але трави для оздоровлення людей має бути скошені до Івана (7 липня). Тільки тоді вони мають найбільший лікувальний ефект, бо це так звана перша отава. То не тільки красиве гуцульське повір’я: у цей період у горах усе ще розквітає, і ми косимо не тільки траву, але й квіти. Їхні лікувальні ефірні масла проходять за ніч через легені, заспокоюють нервову систему і регулюють сон.

Навіть малесеньким дітям, у яких ріжуться зубки, або коли вони надто збуджені, корисно класти у ліжечко малесенькі подушечки, але вже із суміші валеріани, лаванди, хмелю та шалфею. Щоправда, вони не повинні на них спати. Така подушечка має тільки лежати збоку так, щоб дитина могла вдихати запах".

Навіть ті люди, які мають алергію й астму, та не переносять різких запахів і вологості, тут, як на диво, почувають себе прекрасно, забуваючи про хворобу. Але Малишаки не ризикують, і замість трав’яного матрацу й подушок, кладуть тільки мішечки з карпатським зіллям, і то біля вікна. Проте через день-два люди просять дати їм "постіль із сіна".

"Допомагає матрац і любителям спиртного, - сміється Малишак. - І якщо хтось хильнув у компанії зайву чарчину, то замість звичних 5-6 годин відпочинку та страшенного головного болю опісля, варто тільки 2-3 години поспати на таких матрацах. Але зловживати, звичайно, не варто, тоді вже нічого не допоможе.

Два рази в місяць Андрій міняє сіно в матрацах, адже трави вбирають енергетику. І, коли до Малишаків приїжджають люди, яких мучить серйозна недуга, то сіно в матрацах і подушках, швидко перетворюється майже на порошок.

На прощання Андрій дає мені кілька маленьких мішечків з п’янким запахом Карпат, який не давав спокою усім пасажирам автобуса, що час від часу принюхувалися до моєї сумки.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Поляниця для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі