друкувати


Підводні камені розвитку туризму в Карпатах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-25 03:38:16
Українська земля славиться на всю планету своїми чудовими багатими землями. Кожен куточок України має свій неповторний шарм. Карпатський регіон – це перлина нашої держави, тут зосереджено великий туристичний потенціал, відкриваються великі можливості для інвестування капіталу в прекрасну природу.

Які проблеми на сьогодні заважають розвиватися туризму? Про це розповів для Коломия ВЕБ Порталу депутат Івано-Франківської обласної ради Юрій Романюк.

- Наш регіон вкрай потребує серйозних потужних інвестицій в розвиток туризму, бо тут не можна розвивати промисловість, але використовуючи рекреаційні зони, потрібно приносити людям радість, - таке переконання висловив Юрій Романюк і з ним важко не погодитися.

Ще 10 років назад всі наші туристичні об’єкти були в дуже занедбаному стані, а зараз невеликі готелі, садиби вже успішно функціонують та приносять прибутки. Та щоб відродити туристичну індустрію в повній мірі, дрібних вливань коштів недостатньо. Держава неспроможна інвестувати кошти в туристичну галузь, щоб залучати сюди серйозні інвестиції та нормальні потоки грошовитих клієнтів. Зараз стало актуальним зосередження на внутрішньому інвестиційному ринку України, адже саме наші люди зацікавлені в успішному економічному розвитку наших земель та в повній реалізації їх потенціалу.

Закордонні інвестори не поспішають вкладати свої кошти в нас і це, мабуть, в першу чергу пов’язано не з недостатньою привабливістю наших гір, а з повною відсутністю державного правового поля та допомоги при створенні туристичних комплексів. Саме через нестабільну політичну ситуацію і незграбне господарювання зовнішні інвестори не хочуть мати проблем з бізнесом, який зовсім в нас незахищений.

- Завдяки внутрішнім інвестиціям та приватній ініціативі далекоглядних людей вдалося реалізувати найуспішніший проект у Західній Україні – "Буковель", вартість якого понад 500 млн грн при заснуванні, а на сьогоднішній день загальний об’єм інвестицій доходить вже до мільярда гривень. Сюди зосередилися кошти багатих клієнтів з Росії, України, Білорусія, Молдова. Кожного дня "Буковель" збирає близько 10 тис. туристів, які витрачають в середньому по 100 $, - це прості підрахунки і проста математика...

Для того, щоб наш край успішно розвивався треба перш за все злагоджену внутрішню державну політику та лояльне ставлення до людей, які хочуть зародити сучасні форми туризму. Для цього вже давно слід було створити спеціальну державну програму, але все руки не доходять... Для прикладу гарного господаря, Юрій Романюк навів Єгипет, 95% територій якого покриває пустеля і де, в принципі, туризм неможливий. Завдяки мудрим рішенням на сьогодні ця країна є висококонкурентною в туристичній індустрії та приваблює мільйони людей щороку. Єгиптяни побудували два (Шарм-ель-Шейх та Хургада) курортних міста в пустелі на узбережжі Червоного моря, не побоялися створити цілу інфраструктуру, яка забезпечує в цих містечках рай на землі. В нас на Україні цей рай можливо створити на 95% відсотках території, але як-то кажуть "не цінуємо те, що маємо"...

На сьогоднішній день ми можемо лише констатувати те, що ми мали, а мали багато! Яремче, Ворохта, Шешори – це лише наша Івано-Франківська область. Там за радянської влади був рай, а на сьогодні там, по суті, на жаль, пустеля... Але вже приватними підприємцями посіяно перші зерна надії, яка безумовно має прорости та зацвісти на цих прекрасних землях. Природа в нас дуже багата, а проблема в головах... там пустеля, яка породила той стан речей, що бачимо на сьогодні.

- В нас нема жодної державної програми по розвитку туризму. Натомість бачимо зворотну програму! На прикладі Криму можна побачити, як купка політиканів псує імідж України антинатовськими та антиросійськими гаслами на початку літнього сезону, відлякуючи туристів з Росії. Це великі втрати коштів для бюджету України, - такої думки про владу депутат облради Ю.Романюк. Все працює по принципу "сам не гам і другому не дам". Отже, треба міняти відношення до самих себе. – Нам треба навпаки згладжувати будь-які кризові моменти, не дозволяти їх появу та піарити та залучати сюди масовий притік туристів не тільки з внутрішнього ринку, але й з-за кордону.

Що стосується нашого Прикарпатського регіону, то для розвитку потужного туризму потрібно з нуля будувати всю інфраструктуру. Чому? Лінії електропередач тут не розраховані на велику потужність. Ця місцевість не має можливості утилізувати велику кількість відходів, через що наноситься велика шкода навколишньому середовищу, забруднюються річки. Але попри все є люди, які мають гарні земельні ділянки і є інвестори, які бажають вкласти туди свої кошти. Проблема деколи полягає в тому, що недостатня кількість інформації саме для інвесторів про можливості вигідного капіталовкладення. Пан Юрій Романюк розповів про дуже привабливий край. Де чудова недоторкана природа, на відміну від "Буковеля", туризм може приносити дохід цілий рік. Село Шешори має статус курорту, зараз цей статус годиться знову підтвердити, розбудувавши там відпочинковий комплекс на радість всім. Там люди відкриті для співпраці і зателефонувавши (+380673437400 - Ю.Романюк) можливо отримати більше інформації щодо чудових можливостей, які відкривають перед собою Карпати.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі