друкувати


Про те, як метро шкодить здоров`ю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-25 12:27:01
Надмірний шум - зростаюча проблема для населення великих міст. Фахівці Університету Вашингтона і Колумбійського університету (США) встановили, що гуркіт від руху поїздів у метро не тільки неприємний для слуху, але й потенційно небезпечний для нього, передає АМІ-ТАСС.

Дослідження показало, що високі рівні шуму в міській підземці збільшують ризик пошкодження і втрати слуху. Втрата слуху зачіпає здоров'я понад 30 млн. людей в усьому світі, і щоденні поїздки в метро можуть бути відповідальні за настільки високі показники, вважають медики.

За допомогою чутливих до шуму дозиметрів експерти провели сотні вимірювань рівнів шуму на платформах і станціях громадського транспорту Нью-Йорка, включаючи автобуси, приміські залізниці, метро, трамваї та пороми. Було зафіксовано, що метро має найвищі показники шуму - 80,4 децибелів. На другому місці за негативним впливом на слух виявилися приміські поїзди, а потім трамваї.

Найгірше доводиться нашим вухам на платформах метро та на автобусних зупинках - в таких місцях рівні шуму досягають 102 децибели, тоді як щоденний вплив шумів на слух не повинен перевищувати 70 дБ за 24 години. Для порівняння, звук від пострілу зброї має 140 дБ, звичайна розмова - 60-70 дБ, а шепіт - 30 дБ.

За словами отоларингологів, якщо щодня перебувати на платформі метро лише дві хвилини, завищені рівні шуму можуть призвести до часткової або навіть повної втрати слуху. Інші види громадського транспорту також представляють загрозу для слуху.

Як правило більшість людей не звертає уваги на надмірний шум при відвідуванні концертів, двигуна мотоцикла або звичайного прослуховування МР3-плеєра, але лікарі попереджають, що при регулярний вплив голосного звуку шкодить не тільки на слухові функції, але й призводить до гіпертонії, серцевих порушень, збоїв в режимі сну, дисбалансу гормонів стресу і негативно позначаються на навичках навчання серед дітей.

Джерело: Зверни увагу з Тетяною Рамус
Переклад: Олег Бородач, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі