друкувати


IKEA зберігає плани розвитку на Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-24 03:48:48
Шведський концерн IKEA зберігає плани розвитку на Україні, повідомила агентству "Інтерфакс" директор по зв'язках з громадськістю компанії в Росії та СНД Оксана Белайчук. "Україна як і раніше, є для IKEA потенційно цікавим ринком, у перспективі ми розглядаємо можливість реалізації великих інвестиційних проектів у Києві, Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Донецьку та Львові", - сказала вона.

Белайчук додала, що український підрозділ IKEA продовжує вести переговори і підшукувати потенційно цікаві майданчики у Києві, Харкові, Донецьку та Дніпропетровську, а також розвивати співпрацю з українськими виробниками меблів та товарів для облаштування будинку, продукція яких реалізується у всіх країнах, де працює роздрібна мережа IKEA.

Разом з тим вона зазначила, що компанія поки що не готова назвати терміни початку будівництва торгового центру на придбаній земельній ділянці в Одесі. "Коли розпочнеться будівництво, поки сказати складно. Рада директорів IKEA уважно стежить за тим, як сьогодні розвивається економіка України, і в короткостроковій перспективі не вважає можливим приступити до будівництва", - сказала О. Белайчук, підкресливши, що "стратегічна установка по виходу на ринок України як і раніше, в силі, і ми будемо готові приступити до будівництва в Одесі при першій можливості ".

Раніше повідомлялося, що IKEA тимчасово призупинила інвестиції в російські проекти, зіткнувшись з "непередбачуваним характером адміністративних процедур в ряді регіонів Росії". При цьому компанія має намір завершити проекти, фінансування за якими вже відкрито - в Самарі, Омську, Уфі і Московської області, а також продовжити переговори, які проходять в Саратові, Воронежі і Тюмені.

У лютому поточного року IKEA повідомляла про те, що як і раніше зацікавлена у виході на ринок України і при сприятливому розвитку подій може інвестувати в український ринок нерухомості близько $ 2,5 млрд. В даний час IKEA належить земельна ділянка площею 64 гектара в Одеській області.

У вересні 2007 року Європейський банк реконструкції та розвитку заявив про намір надати IKEA $ 100 млн кредитних коштів для фінансування земельних придбань і будівництва торгових центрів MEGA в Україні. Передбачалося, що боргове фінансування буде складатися з чотирьох кредитів для чотирьох торгових центрів у різних регіонах України, а їх одержувачем буде виступати дочірня компанія IKEA Group - ТОВ "ІКЕА Дніпро". При цьому загальна вартість проекту оцінювалася в $ 414 млн. IKEA - найбільша в світі роздрібна мережа з торгівлі меблями та предметами домашнього вжитку. Їй належать понад 250 магазинів у різних країнах світу.

Джерело: Известия.Ру
Переклад: Олег БОРОДАЧ
Обговорити на форумі