друкувати


Грибний сезон для Президента

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-24 03:38:59
У Чорному лісі на Прикарпатті горяни збирають гриби та ягоди на столи дач високопосадовців та навіть президентської резиденції "Синьогора".

Особливо стараються мешканці сіл Богородчанського району, які сусідять із відомою Гутою, де знаходиться відпочинкова резиденція глави держави. Місцеві мешканці розповідають, що Віктору Андрійовичу дуже подобаються лісові дари Карпат.

На імпровізованому ярмарку поблизу відпочинкового комплексу "Лісова казка", з якого веде дорога на Гуту, стоять кілька літніх людей та двоє дітей. Біля кожного відерце з грибами та слоїки з ягодами. Про те, хто купує в них лісові дари люди розповідають неохоче. Проте згадують що по дорозі до "Синьогори" Віктор Андрійович колись купив у богородчанців увесь лісовий крам. Платив п’ятдесяти та стогривневими купюрами, двадцяток у нього навіть не було. "Ну що ж, на те він і керівник держави, аби гроші мати, - розсудливо кажуть прикарпатські селяни. - Тільки ось, аби в людей теж був якийсь заробіток, то ми би вже й для всіх депутатів грибів назбирали".

Зараз усі чекають, що депутати, міністри та можливо й сама гарант знову почнуть їздити на Прикарпаття та й не оминатимуть місцевих грибників. Люди кажуть, що після Віктора Андрійовича торг йде жваво. Адже чимало високопосадовців, які масово їдуть сюди на відпочинок, за звичкою минулих часів, коли підлеглі у всьому наслідували начальника, або, щоб "втримати марку", також масово купують лісові дари на торговиці поблизу відпочинкового комплексу.

Незважаючи на те, що місце для торгівлі тут зовсім непристосоване: маленькі купки ягід лежать на газеті, полотні чи целофанових пакетиках, покупців тут ніколи не бракує. "Тут поважних панів багато їздить, - мовлять селяни, - ось люди і користають моментом. Буває, що приїздять власники чи представники кафе та ресторанів, тоді все оптом забирають, але торгуються довго та ціну збивають, отож краще нашим продати. У нас теж ресторанів не бракує".

Колись богородчанська торговиця була значно більшою. Люди кажуть, що в день тут стояло не менше сотні відер. Але зараз ягід та грибів у лісі поменшало через заїжджих. Ось і доводиться селянам йти далеко в гори, на тільки їм відомі місця. Деякі за раз приносять із лісу кілька відер, а можна й три дні ходити й нічого не знайдеш.

На щастя, зараз дарів лісу вистачає. Селяни щодня із повними відрами повертаються. Багато з них із цього й живе, бо роботи немає, а жити якось треба. Щодня селяни вирушають ліс та збирають все, що дарує природа. Найбільше можна набрати лисичок та червоняків. За "правдивими" (місцева назва білих грибів) треба добряче находитися, але й продати можна значно дорожче. А що вже місцеві жіночки винахідливі! Для приваблення покупців, вони розповідають приїжджим, що і як можна приготувати з грибів.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Богородчани для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі