друкувати


Собача… спека

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-24 01:39:32
На Вічевому майдані в Івано-Франківську щодня можна побачити зграї бездомних собак. Коли тепло, то вони так і сплять посеред міста. Шарикам і Тузикам аби їжу знайти, від сонця й дощу заховатися. А що їжі не вистачає, та й господаря доброго, то й собаки від такого життя, як у дитячій пісеньці співають, стають "кусачими". А буває й на людей нападають.

Та одна справа просто бачити зграї з 8-12 псів, які "прогулюються" центром міста, а інша — бачити тих, хто став жертвами цих тварин. Що ж робить влада міста для відлову бездомних тварин, які небезпечні для людей? У міській санепідемстанції кажуть, що це не їхня компетенція. Ветеринари розповідають, що відлов бездомних тварин контролюють тільки частково, бо цим займається спеціальна служба.

Отож це пріоритет комунальників. Наразі особливих випадків захворювань людей через укуси собак у міській ветеринарній службі не зафіксовано. Щоправда, є багато скерувань із шкірвендиспансеру, коли при контакті з тваринами люди (зазвичай діти) заражаються різними видами грибків. Якщо дитина заразилася від домашнього пса, тоді і власник, і тварина проходять лікування. Якщо ж хтось заразився від бездомного собаки, звичайно, лікується тільки потерпілий.

Окрім центру, власники приватних будинків на околицях Івано-Франківська часто випускають вночі собак на подвір'я, щоб охороняли садибу, не думаючи про те, що великий собака може перестрибнути через паркан і не лише налякати, а й покусати, ба навіть, не доведи, Господи, загризти когось. Небезпечні й ті собаки, які гуляють в зонах відпочинку без намордника. Хоча за два кроки від них бавляться діти, ходять люди.

Комунальники розводять руками: місто велике, бездомних тварин багато. Інколи керівники деяких підприємств звертаються у спеціальну службу і бездомних тварин виловлюють "на замовлення". Але яка ефективність цієї роботи, якщо на всій території міста працює лише кілька чоловік. А в часи кризи й "замовлень" звісно, поменшало.

Але допоки можновладці розмірковують над проблемами братів наших менших, бездомні тварини блукають вулицями міста. Байдуже, що усі так дружно називають його європейським.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі