друкувати


Львів: Євро-2012 на межі краху

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-23 04:12:55
Через складну ситуацію з реконструкцією львівського аеропорту Львів може втратити ще не отримане право приймати Євро-2012. Львівське летовище, за визначенням дирекції УЄФА, перебуває у зоні ризику.

Реконструкція злітно-посадкової смуги летовища проводиться за державні гроші, а це близько 800 мільйонів гривень. Зараз тривають земляні роботи.

Попереду й побудова нового терміналу – це інвестиційний проект сумою більше від 100 мільйонів євро. Летовище має бути готове в 2011 році.

Досі Міністерство транспорту і зв’язку не оголосило інвестиційний конкурс, хоча обіцянки звучали кілька разів. На сьогодні лишень визначені конкурсні умови для залучення інвестора, а Кабмін затвердив відкориговану державну цільову програму підготовки до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Тобто уряд збільшив вартість виконання програми, і, зокрема, йдеться і про аеропорт у Львові.

Скандал навколо керівника львівського летовища

Втім, проблема не лише з фінансуванням, але й зі скандалом між Міністерством транспорту і зв’язку та колективом аеропорту. На початку червня міністр Йосип Вінський (минулого тижня він подав заяву на звільнення) позбавив посади директора львівського аеропорту Олександра Загреву за те, що той не вправляється з обов’язками. Цей наказ директор оскаржив у суді.

У коментарі Радіо Свобода Олександр Загрева заявив, що йшлося не про його роботу, а про намагання встановити контроль над державними грішми, які підуть на реконструкцію аеропорту.

"Йдуть запеклі бої, хто будуватиме цей аеропорт, за які гроші, оце й проблема. Кожен хоче влізти з якоюсь фірмою. Але я впевнений, що аеропорт ми встигнемо реконструювати до чемпіонату", – каже Олександр Загрева.

Мерія не знає, що пояснити УЄФА

Для прийому міжнародних літаків Львову необхідна злітна смуга і термінал світових стандартів. Нині львівське летовище обслуговує 600 тисяч пасажирів на рік, а в 2012-му це мало б бути 16 мільйонів осіб. УЄФА зобов’язало міську владу до 31 липня надати чіткий план щодо вирішення усіх питань, які стосуються львівського летовища, зокрема, вказати, хто і за які гроші будуватиме термінал.

Наразі мерія не знає, що має пояснювати УЄФА. Питання аеропорту в компетенції не місцевої влади, а лише держави, тобто уряду, каже Радіо Свобода директор Олег Засадний.

"Але питання має вирішитись, бо все таки у державі є якась влада", – зауважив Засадний.

Львівський аеропорт – єдиний об’єкт у Львові, оцінений експертами УЄФА червоним рівнем ризику, а це може означати виключення зі списку міст-претендентів на проведення Євро.

25 червня у Львів прибуде Прем’єр-міністр Тимошенко, у компетенції якої і є питання аеропорту. Саме у цей день Верховна Рада розглядатиме заяву міністра Вінського про звільнення, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі