друкувати


Ціна на бензин восени підскочить до 10 гривень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-22 05:04:50
Ціни на бензин та дизельне пальне в Україні стрімко повзуть угору. Цього тижня на окремих автозаправках ціна зростала на 16 копійок за добу. Нині найпопулярніший бензин А-95 можна знайти за 6,88 гривень. За тиждень він подорожчав у середньому на 60 копійок. Пальне дорожчає на 20-30 копійок кожні 2-3 дні. Експерти стверджують, що ціни скоро проб'ють бар'єр у 10 гривень.

Першими на сполох забили аграрії – прибирати поля нема за що. Сінокіс у розпалі, люди у задумі: грошей на дизель і бензин немає. За тиждень дизель подорожчав на 35 копійок, чого ніхто не очікував.

Працівники заправок кажуть, що ціни на пальне зростають на 20-30 копійок приблизно кожні 2-3 дні. Зокрема, ціна зросла на заправках Криму: великий попит, їдуть у відпустку. "Так само заправляються, як заправлялись, обурюються, але що їм робити, їхати треба", - розповідають заправники.

В Антимонопольному комітеті кримські ціни, що встановили тут три тижні тому, назвали завищеними і оштрафували кілька фірм. Що нині покликало вгору ціни на пальне по всій країні, антимонопольники саме вивчають. Якщо це старі запаси - їх треба продавати дешевше.

"Треба перевірити, чи це не той старий бензин, який був у суб'єктів господарювання. Мова про те, що підприємець використовує свою владу ринкову і грається з нами, зі споживачами", - коментує ситуацію керівник Антимонопольного комітету Олександр Мельниченко.

Він підозрює, що в цілій низці випадків змови таки існують, але водночас і тут визнають, що ціни можуть зрости, бо нафта у світі дорожчає.

Зокрема, у Німеччині ціна також зростає. Літр бензину та дизелю виросли до найвищої позначки за рік. Бензин коштує близько 1,38 євро за літр - це близько чотирнадцяти з половиною гривень. За місяць пальне подорожчало на 6-7 центів. Що казати, недешево. Заправити бак - 50 євро.

Професор німецького Інституту економічних досліджень Клаудіа Кемферт бачить кілька причин зростання ціни на пальне: "По-перше, зросла вартість нафти, а по-друге - розпочинається сезон відпусток. Попит на пальне зріс, а від того ціна більша. На Роттердамській біржі вартість пального зараз дуже висока".

Опозиційний міністр ПЕК, колишній голова "Нафтогазу" Юрій Бойко прогнозує, що восени ціни на бензин А-95 можуть сягнути 10 гривень за літр. Бойко має претензії до уряду - чому останнім часом підвищився ціновий коридор, який установлюють у Мінпаливенерго.

"Це свідчить про те, що вони щось там недорахували бо такі розрахунки як сьогодні, які збільшують ціну на нафтопродукти, свідчать про те, що формула використовується неправильно. Все це свідчить, що уряд не контролює цей процес і експертно-аналітична група працює з недоліками", - переконаний Бойко.

Юрій Продан, міністр палива та енергетики, відповідає, що ціновий коридор - це лише формула, яку розробили урядовці разом із трейдерами, і коридор не є нормативом для виконання.

"Ніяких санкцій за порушення цієї формули нема. Сьогодні ринок працює і нема ніяких нормативів, які б заставляли знаходитись у цій формулі", - наголошує міністр.

Він переконаний, що ситуація з цінами на пальне - "повністю ринкова", а подорожчання пов'язує з тенденціями, які є на ринку нафти, зокрема і європейському.

Експерти прогнозують - ціни можуть іще підвищитися.

"В Румунії і в Литві ціни на паливо виросли за останні пару місяців на 1,5-2 гривні за літр. Якщо нафта у світі подорожчала, виросли і подорожчали нафтопродукти, то це безумовно незабаром прийде і до нас", - робить невтішний прогноз аналітик Сергій Куюн.

Ціна на нафту на біржових торгах сьогодні складає 70 доларів за барель. Це закладає передумови щоб нафтопродукти дорожчали і далі , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі