друкувати


Диплом отримано… Що далі?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-22 04:46:00
На сьогоднішній день найбільші труднощі з працевлаштуванням в Україні мають випускники ВНЗ з дипломами юристів, економістів та менеджерів, оскільки ринок праці перенасичений подібного роду фахівцями.

"Вже дожили, що юристів готують навіть інститути культури. У підсумку більшість їх по закінченні вузу приходять до центрів зайнятості", - відзначив голова Державного центру зайнятості Володимир Галицький.

За словами Галицького, для усунення такого кваліфікаційного перекосу державі необхідно визначити конкретну кількість необхідних країні фахівців різного профілю на протязі наступних трьох-п'яти років.

"Не секрет, що зараз в Україні не вистачає інженерів, хіміків, представників інших технічних спеціальностей. Якщо так буде й далі, то незабаром у країні не буде кому робити реактиви і стояти біля верстатів", - підкреслив голова Державного центру зайнятості.

Володимир Галицький переконаний, що ситуація з працевлаштуванням дипломованих фахівців ускладнюється відсутністю системи розподілу випускників, які здобули освіту за державний рахунок, на певні робочі місця. "Така практика, яка існувала в свій час в СРСР, зараз підтверджує свою ефективність в Німеччині. Там навчальні заклади, які не гарантують реального працевлаштування не менш ніж 70% своїх випускників, не можуть розраховувати на державну фінансову підтримку", - відзначив Галицький.

Він нагадав, що в радянський час 30-40% молодих фахівців під час розподілу, як правило, закріплювалися на тих робочих місцях, куди їх направляло держава.

"На жаль, тепер це в минулому. Тому юнаки та дівчата, провчившись п'ять років і отримавши одну професію, змушені йти на біржу праці і, як наслідок, перекваліфікуватися", - сказав Галицький , повідомляє Освітній портал.

Обговорити на форумі