друкувати


Львів: У музичному вирі "Етновиру" (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-22 04:25:39
Масштабний яскравий міжнародний фестиваль фольклору "Етновир", що відбувся днями у Львові, здивував не тільки місцевих жителів та гостей з інших областей України, але й приїжджих з-за кордону, які бачили не одне таке мистецьке дійство.

На "Етновир" прибули танцювальні та музичні колективи з багатьох країн світу аби в древньому місті презентувати традиційну музичну культуру Ізраїлю, Кіпру, Туреччини, Конго, Мексики, Польщі, Чехії. Триватиме дійство упродовж п'яти днів.

Після феєричного марш-параду гостей, учасники колективів зібралися на площі Ринок. "Обов’язковою умовою участі в "Етновирі" для кожного колективу було те, що танці має супроводжувати живий національний оркестр", - розповідає Андрій Сидор, начальник Львівського міського управління культури та туризму.

Фаворитами дійства став колектив Конго. Запальні й експресивні номери чорношкірих музикантів й танцюристів викликали шквал оплесків й гучні крики захоплення. З артистами в яскравому одязі найбільше фотографувалися.

Своїми співами і танцями зачарували присутніх учасники і з Польщі, які зберігають багату скарбницю мистецтва, передану дідами й батьками. "Прибувши в Україну, зокрема до Львова, ми відчули себе як вдома, - кажуть польські артисти. - Тут гостинні люди, чудова архітектура та й навіть у повітрі відчувається щось таке невловиме, про що не можна розказати, а тільки душею і серцем зрозуміти, що тут, напевно, жили наші предки, цими вулицями ходили, їли та пили щось подібне до того, що споживаємо ми. Вони так само вміли веселитися, дбали про свої родини, народжувалися й помирали, аби дати життя нам, які через кілька десятків років будуть ходити вулицями незнайомого в реальності, але близького за духом міста".









Автор: Галина ПЛУГАТОР, Львів для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі