друкувати


У Заліщиках незабаром встановлять пам’ятник помідору

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-20 02:50:59
Таку шану симпатичний овоч у мешканців південної зони регіону давно заслужив. І коли, наприклад, на "продовольчому" партійному з’їзді часів пам’ятної перебудови Михайло Горбачов згадував Заліщицький район Тернопільщини, мовляв, його овочами можна всю республіку нагодувати, то цю овочеву культуру мали на увазі передусім.

У радянські часи, правда, "помідорників" тримали і під особливим прицілом, бо добрий господар великої теплиці за сезон міг і на авто заробити. До сьогодні змінилось багато чого, але завдяки унікальному клімату помідорами продовжують масово займатися у 24 наддністрянських селах області, де їх вирощують фактично всі сільські сім’ї, а ранні овочі залишаються для тутешніх жителів чи не найголовнішим джерелом прибутків, зумовлюючи навіть особливий спосіб життя.

Своєрідний "культ помідора" в Заліщицькому та Борщівському районах сприяє навіть вирішенню дуже болючої для регіону в цілому соціальної проблеми. Тернопільщина серйозно і хронічно хвора на відтік найактивнішої частини свого населення через масове закордонне заробітчанство. А от у наддністрянських селах ця "пошесть" слабко виражена, бо є можливість гідно заробити вдома. Тим самим пояснюється і набагато міцніша, ніж у будь–якому іншому місці області, прив’язка до села молоді. Словом, синьйор–помідор однозначно пам’ятник собі заслужив! Відтак у райцентрі Заліщики — своєрідній столиці помідорного краю — організували ініціативну групу для спорудження йому монумента.

Її члени звернулись до мешканців району з проханням подавати пропозиції, якою саме вони хочуть бачити майбутню оригінальну споруду. На втілення задуму, за попередніми підрахунками, потрібно приблизно 20 тисяч гривень, тож по допомогу звернулись до підприємців. Фінансових проблем, вважають люди,не виникне, оскільки в районі сотні людей дуже добре заробляють саме завдяки помідорам. А ідею вже підтримали й у міській раді Заліщиків, де навіть визначилися з місцем для пам’ятника. Відтак цієї осені він постане в самому центрі міста.

Автор: Світлана Мичко, "Україна молода"
Обговорити на форумі