друкувати


Криза кризою, а наркомани хочуть дозу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-19 07:13:46
Фінансова криза у світі добряче пройшлася по всіх верствах населення, навіть по таких, яким, здавалось би, уже нема чого боятися. Скажімо, представники соціального дна теж по своєму відчувають економічні негаразди. Нелегкі часи настали для алкоголіків, адже тепер вони "змушені" вживати ще менш якісну горілку, ніж раніше. Що вже говорити про наркоманів, про ціни на такий "необхідний" їм для підтримання форми товар, якщо навіть квіти з городу бабусі продають по курсу євро. Отож і змушені, бідолахи, вигадувати якісь альтернативні наркотичні засоби, так аби одразу два зайці вбити: і вколотися, і зекономити на наступну дозу.

Одним із нових винаходів спраглого наркотичного дурману мозку є первентин – психотропний синтетичний засіб. Його знавці і шанувальники ще називають коротко і ємко – "гвинт". Цю радість наркомана дуже легко виготовити навіть у домашніх умовах. Знавці розповідають, що достатньо придбати у аптеці невинний препарат від легеневих хвороб чи астми, який містить у своєму складі хімічну речовину ефедрин. Ефедрин – головний складник наркотика. Потім треба ще придбати необхідні для виготовлення первентину ліки, частину з яких відпускають тільки за рецептом. Але з цим у наркоремісників проблеми виникають рідко. Хтось має потрібного лікаря, а хтось уміє поговорити з аптекарями, тож так чи інакше, а всі необхідні складники дістати можна без особливих зусиль. Кажуть, що деякі аптекарі відпускають необхідні для наркотичного зілля препарати при одній умові – на додачу обов’язково спихають залежалий аптечний товар: креми, шампуні, дитячі присипки, інші невжитки, причому, за повною вартістю.

Але повернемось до первентину. Те, що процес його виготовлення набрав обертів, свідчить багато про що. Наркомани за всяку ціну знайдуть можливість вколотися. Значить, прибуток отримає ціла низка осіб, задіяних у процесі, і яких легко можна вирахувати навіть не фахівцю: аптека або лікар, сам виготовлювач і, звісно, той, хто збуває цей дурман. Якщо скоротити ланцюжок і збувати товар самому виробнику, то прибуток, власне, можна подвоїти.

Така проста і доступна схема збагачення на чиїхось згубних звичках штовхає на шлях злочинного бізнесу багатьох. Серед них і мешканці Коломиї. Один із них, 48-річний коломиянин, "люб’язно" надав для потреб міні наркоцеху своє власне помешкання, а інший, 26-річний, раніше судимий, намагався налагодити виготовлення цього превентивну.

- У ході проведення спільних оперативно-розшукових заходів, - повідомив Коломия ВЕБ Порталу начальник Коломийського МВ УМВС підполковник міліції Володимир Сміх, - працівники нашого підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків і працівники відділу міліції задокументували факт надання приміщення для зберігання і використання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів. За це господар помешкання отримував від "квартиранта" грошову винагороду. З допомогою виявленого обладнання спритник, який уже має за плечима судимість, виготовляв психотропний синтетичний засіб первентин.

Під час санкціонованого обшуку правоохоронці вилучили залишки наркотичного засобу, а також сильнодіючі медичні препарати і обладнання для проведення усіх необхідних хімічних реакцій. Це не перший факт на Прикарпатті. Цього року в іншому районі Івано-Франківщини міліціонери теж виявили таку саму міні-наркотичну лабораторію. За фактом проводиться перевірка, затримані особи доставлені до міськвідділу внутрішніх справ.

Після усього почутого виникає запитання – чи розуміють самі "виробники", чим постачають людей? Свідчення про вплив первентину на організм вражають, він недарма входить до міжнародного переліку особливо небезпечних наркотичних засобів. Має сильну збуджуючу дію, аж до стану ейфорії. Реакція на перше вживання може бути різною – від бажання повторити до сильного отруєння. Звикання до цього наркотику може настати уже після першої спроби. Вживання первентину порушує режим сну і бадьорості, зникає відчуття голоду, настає повна сексуальна розкутість. У людини, яка вживає цей наркотик, западають очі, починаються перебої серцево-судинної діяльності, сильно знижується імунітет, зростає можливість заразитися ВІЛ-СНІДом – через користування спільними шприцами і спільних сексуальних партнерів. При передозуванні обличчя синіє, з рота виділяється піна, наркоман відчуває нестерпний біль у грудях. Але найстрашніше те, що на цей наркотик дуже легко підсадити будь-кого. Достатньо просто тихцем підлити первентин до якогось напою і дати людині випити. Результат перевищить усі сподівання. Слабкою втіхою є можливість перевірити наявність у організмі "підлитого" наркотику – з допомогою тесту, який можна купити у аптеці за близько 100 гривень.

Зрештою, попит народжує пропозицію. Доки будуть споживачі синтетичної отрути, доти міліція виявлятиме то тут, то там все винахідливіших алхіміків. Алхіміків, які працюють на смерть…

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі