друкувати


18 помилок підприємців-початківців, як вберегтись

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-19 04:49:37
1. Один засновник. Ви ніколи не помічали, як мало успішних бізнесів були засновані однією людиною? Навіть компанії, які, як ви вважали, мають одного засновника, подібно Oraclе, на ділі зазвичай починалися великим числом учасників. Навряд чи це просто збіг.

Що поганого в одному засновнику? Часто це свідчить про відсутність довіри. Можливо, засновник не пропонував нікому з друзів почати бізнес спільно. А це тривожний сигнал, оскільки друзі - це ті, хто знають вас найкраще.

І навіть якщо всі друзі підприємця помилялися, а ідея бізнесу була дійсно хорошою, все одно засновник опиняється в невигідній позиції. Початок бізнесу - дуже важке випробування для однієї людини. Вам потрібні партнери для сумісної генерації ідей, для утримання від прийняття помилкових рішень і щоб підтримати у важку хвилину.

Причому останнє, можливо, найважливіше. Низькі старти бувають настільки низькими, що мало хто витримає їх на самоті. Коли у бізнесу кілька засновників, в скрутну хвилину вони об'єднують волю і зусилля, щоб вистояти, незважаючи ні на що. Кожен думає: "Я не можу підвести інших", активізуючи одну з найбільш потужних сил в людській природі. Одна людина на таке нездатна.

2. Погане місце розташування. Інноваційні бізнеси виживають в певних місцях. Так, Силіконова долина в Америці домінує за кількістю успішних стартапів над іншими територіями. Чому в одних містах новий бізнес виживає краще, ніж в інших?

Вочевидь, це пов'язано з концентрацією подібних бізнесів, підтримкою галузі державою, великою кількістю людей, які співчувають тому, що ви робите і т.п. Хто знає, які ще чинники визначили значне перевищення частки успішних запусків бізнесу на душу населення в Силіконовій долині в порівнянні з іншими місцями, але це факт.

(коментар: даний фактор мало стосується дійсності, але щоб не порушувати цілісність статті, ми не стали виключати його з переліку)

3. Ніша на окраїні. Більшість груп підприємців вибирають для бізнесу ніші на окраїнах, щоб уникнути прямої конкуренції.

Якщо ви спостерігали за маленькими дітьми, що грають в спортивні ігри, то помічали, що діти, молодші певного віку, бояться м'яча. Як тільки м'яч летить в їхню сторону, вони інстинктивно відступають від нього. Вибір окраїнного маргінального проекту дорівнює поведінці маленьких дітей на спортивному майданчику. Якщо ви вмієте щось робити добре, то змушені будете зіткнутися з конкурентами і треба прийняти цей факт.

Ви можете уникнути конкуренції, тільки уникаючи хороших ідей бізнесу.

Швидше за все, штучне заниження своїх домагань є більше інстинктивним рухом, ніж усвідомленим вибором на користь безпеки. Ваша підсвідомість просто не дозволяє вам думати про великі ідеї, щоб не дати вам залучити себе в ризикований висококонкурентний бізнес.

4. Похідна ідея. Більшість пропозицій, що виходять від нових компаній всього лише імітація інших, більш успішних, компаній. Вони повторюють ті ж ідеї та пропозиції, не покращуючи їх. Якщо ви звернете увагу на успішні проекти, то помітите, що жоден з них не був повторенням існуючого бізнесу.

Де ці підприємці знаходили ідеї? Зазвичай в фокусуванні на вирішенні конкретної проблеми. Краще за все тієї, яка зачіпає вас особисто. Apple виникла тому що Стів Возняк хотів комп'ютер, Google - тому що Леррі і Сергій не могли швидко знаходити потрібну інформацію, Hotmail - тому що Сабір Батья і Джек Сміт не могли обмінюватися електронною поштою на роботі.

Не шукайте компанії, які знайшли вдале вирішення проблеми - шукайте проблеми і уявіть, якою повинна бути компанія, що їх вирішить. На що люди скаржаться? Що б ви хотіли для себе?

5. Упертість. У деяких галузях шлях до успіху полягає в наявності чіткого бачення мети і неухильного руху до неї незалежно від того, з якими затримками ви до неї йдете. Бізнеси, що починаються, не відносяться до цієї категорії. Слідування за баченням мети – це, як Олімпійські ігри, коли є конкретна мета - золота медаль. Бізнес, який починається, - це, як наука слідопита, що шукає сліди і просувається по них.

Так що не будьте занадто прив'язані до початкового плану. Цілком можливо, він не вірний. Найуспішніші бізнеси у фіналі опинялися зовсім не схожими на первинні задуми. Ви повинні бути готові побачити хорошу ідею, коли вона з'явиться. І найважче в цьому - відмовитися від вашої первісної ідеї.

Але відкритість новим ідеям повинна бути правильною. Зміна курсу кожен тиждень не менш фатальна для бізнесу, який нещодавно стартував. Необхідно завжди перевіряти себе. Чи нова ідея є прогресом? Якщо в кожній новій ідеї ви здатні використовувати більшість напрацьованих раніше знань та ідей, то, очевидно, ви на правильному шляху. Якщо ж починати доводиться з нуля - це поганий знак.

На щастя, є ті, хто може дати вам хорошу пораду - ваша цільова аудиторія (клієнти або користувачі). Якщо новий напрямок здається їм захоплюючим, а доопрацювання цікавими, значить ви на правильному шляху.

(коментарі: на цю пораду просимо звернути особливу увагу. Занадто суперечить вона класичним правилам успіху - візуалізація цілі та неухильне дотримання їй. Але, якщо замислитися, вона єдино вірна. Чим більше ви вникаєте в специфіку обраного бізнесу, тим більше можливостей та нових комбінацій відкривається перед вами)

6. Найм поганих програмістів. Багато хто збанкрутував в 90 роки через поганих програмістів. Бізнесмен не може оцінити професіоналізм програміста, а найкращі з них роботу не шукають і не хочуть втілювати чужі ідеї.

Як же вибирати хороших програмістів, якщо ви сам ним не є? На це питання немає відповіді. Можна було б порадити звернутися до гарного фахівця, щоб він допоміг вам підібрати співробітників, але як ви зможете дізнатися, наскільки цей спеціаліст сам хороший?

(коментар: у кожного бізнесу свої ключові фахівці, помилка у виборі яких може коштувати вашому бізнесу майбутнього. Тому, якщо у вас немає чітких переваг, обирайте ту сферу бізнесу, в якій самі є експертом)

7. Вибір невірної платформи. Пов'язана з попереднім пунктом проблема: як правило, погані програмісти вибирають невірні платформи.

(коментар: підставте замість слів платформа термін обладнання, і картина стане більш ясною)

8. Затягування із запуском. Компанія будь-якого розміру має труднощі зі створенням і запуском програмного забезпечення. Це властиво середовищу - робота здається виконаною завжди на 85% і бізнесмени постійно затягують виведення продукту, виправдовуючи необхідністю тестування і доопрацювання. Проблема в тому, що коли робота буде виконана на 100% чи буде це все ще актуально для користувачів?

(коментар: те саме і з вашої супергеніальною та мегаунікальною ідеєю. До того моменту, як ви будете остаточно готові представити її публіці, цілком можливо, що хтось інший вже заробить на ній маєток)

9. Надто ранній запуск Проблема дуже раннього запуску в тому, що представляючи сирий матеріал публіці, ви руйнує свою репутацію. Отже, який мінімум потрібний для запуску?

Я пропоную подумати над завданням в цілому і вичленувати ядро, яке буде корисне само по собі і органічно впишеться в завершений проект. І починайте роботу із створення тієї частина завдання, яка зможе бути корисна сама по собі. Тоді навіть незавершена програма зможе бути реально корисною користувачеві.

10. Відсутність конкретного образу користувача (клієнта) Ви не можете створювати продукт, не маючи уявлення про те, хто саме буде користуватися ним. Більше того, ваше завдання знайти декількох представників майбутньої цільової аудиторії і вивчити їх думку щодо продукту.

11. Вкладення недостатньої кількості грошей. Успіх більшості проектів залежить від фінансування. Всі вони мають деякий запланований термін запуску, під час якого бізнес буде набирати оберти та готуватися до зльоту. Якщо у вас є ідея і зразок, ваше завдання переконати інвесторів вкласти якомога більше грошей в цей проект. Я раджу новачкам, отримавши фінансування, намагатися на першому етапі нічого не витрачати, переслідуючи свою єдину мету, створити працездатний дослідний зразок. Так ви будете максимально гнучкі і готові до нових обставин.

(коментар: згадайте пункт 5, цілком можливо, зразок, який ви створите, змусить вас повністю переглянути концепцію майбутнього бізнесу)

12. Занадто великі витрати. Складно провести межу між недоліком інвестування і занадто великими витратами. Основний спосіб "спалити" гроші - наймати дуже багато людей. Можна дати три головні ради в цьому напрямку: 1) не наймати, якщо можна обійтися, 2) прагнути розплачуватися акціями, а не грошима, 3) наймати тільки тих, хто може або писати програми, або залучати нових клієнтів - це головне, що ви потребуєте на даному етапі.

13. Занадто великий дохід. Очевидно, що недолік грошей може вбити починаючий бізнес, але як може нашкодити їх надлишок?

Проблема не стільки в самих грошах, скільки в змінах, які супутні їм. Інвестори, які вклали у вас гроші, не дозволять просто покласти прибуток у банк. Вони захочуть пустити гроші в розвиток. Офіс переїде в більш престижний район, будуть найняті нові люди і створені філії. Тепер найманих службовців буде набагато більше засновників. Вони не будуть так віддані компанії, їм треба буде пояснювати, що робити.

Чим більша компанія, тим важче міняти курс. Що станеться, якщо ви усвідомите необхідність змін? Більшість ваших співробітників залишиться з колишнім баченням.

Інша проблема - час. Чим більше грошей, тим більше потрібно часу для їх збільшення. Як тільки сума перевалить за мільйони, інвестори стають дуже обережними. Вам доведеться проводити весь час в нескінченних нарадах з інвесторами, замість того, щоб займатися новими проектами.

14. Погане управління інвесторами. Як засновник ви повинні управляти інвесторами. Ви, звичайно, повинні прислухатися до їхньої думки, але не можна дозволяти їм керувати компанією. Якщо вони настільки добре знають, що робити, чому вони самі не запускають новий бізнес?

Наскільки сильно ви залежите від інвестора визначається вашою часткою в компанії. Поки все йде гладко, вони можуть вам не заважати. Але в бізнесі не завжди все складається добре. Занадто багато успішних проектів потопили самі ж інвестори. Напевно, найбільш яскравий приклад фатальне для корпорації Apple рішення ради директорів звільнити Стіва Джобса.

15. Пожертвування користувачами задля (передбачуваного) прибутку Як уже зазначалося, якщо ви створите те, що користувачам необхідно - все буде відмінно. Не варто фокусуватися на те, як заробити. Створити щось, що буде користуватися попитом в споживачів, набагато важче. Вирішіть першу задачу і потім думайте, як на цьому заробити.

16. Небажання забруднити руки. Майже всі програмісти мріють займатися тільки розробкою програмного коду, залишаючи іншим брудну роботу заробляння грошей. Управляти бізнесом? Більшість з них, краще б розробляла нові ідеї. Але ніхто не повірить просто в ідею, поки ви не покажете готовий продукт або розробку.

Якщо ви хочете залучити клієнтів, вставайте із-за комп'ютера і спробуйте переконати їх самі. Так у вас з’явиться набагато більше шансів на успіх.

(коментар: досить поширена ситуація - приходить людина в венчурний фонд, та й каже: "У мене є геніальна ідея, дайте мені 80% акцій майбутньої компанії, і ви можете її реалізовувати"; слова зайві)

17. Розбіжності між засновниками Розбіжності між засновниками звичайне явище. Вихід одного із співвласників з бізнесу не завжди призводить до його краху. І все ж більшість майбутніх суперечок між засновниками можна було б уникнути, якби вони уважніше підходили до вибору партнера на початку. Більшість суперечок виникає не через ситуацію, а через самих людей, і, очевидно, спочатку співвласники придушили внутрішній опір співпраці. Тому ніколи не починайте бізнес з тими, хто вам неприємний, навіть якщо він має настільки необхідну вам навичку.

Люди - найважливіший компонент бізнесу, що розпочинається, а тому не йдіть на компроміси.

18. Недостатні зусилля. Недостатні зусилля. Це – напевно, найголовніша помилка бізнесу, що починається, про яку ми навіть не знали, оскільки два хлопці займалися підготовкою проекту після трудового дня і у результаті закинули починання.

Якщо ви хочете уникнути невдачі, головне, що ви повинні зробити - відмовитися від іншої роботи. Якщо ви приділяєте підготовці нового проекту недостатньо уваги і продовжуєте працювати ще десь – ви ймовірно в глибині душі сумніваєтеся в успішності проекту.

Більшість нових проектів, які могли б стати успішними, ніколи не будуть здійснені, тільки тому, що засновники доклали недостатньо зусиль для їх реалізації. Саме в максимальній інтенсивності зусиль і криється головний секрет успіху.

Джерело: Trud.UA
Переклад: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі