друкувати


В.Ющенко констатує стабілізацію курсу національної валюти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-18 01:54:15
Президент України Віктор Ющенко наголошує, що курс національної валюти стабілізовано. Про це він заявив сьогодні на нараді з керівництвом Національного банку України та учасниками банківського ринку щодо ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках.

"Сьогодні ми можемо говорити про стабілізацію і посилення курсу національної валюти. Це те, чого ринок потребував, і в рамках політики НБУ, міжбанку, такого результату ми досягли", - сказав Глава держави.

"Курс має тенденцію на посилення. Головний висновок із цього - сьогодні курсоутворення в Україні здійснюється виключно на ринкових засадах. Нам вдалося в умовах кризи прийти до нового режиму курсоутворення, зблизити готівковий і міжбанківський курси, прийти до політики посилення курсу національних грошей". - зазначив Віктор Ющенко, повідомляє інтернет-сайт Президента.

Крім того, Президент констатував, що також вдалося стабілізувати ситуацію з ліквідністю банків. "За останні три-чотири тижні банківська система вийшла на усталену, досить високу ліквідність і платіжність", - наголосив В.Ющенко, додавши, що говорить не про показники "одного дня чи тижня, а загалом про тенденцію".

Сьогодні вперше за багато часу можна говорити про наявність певного обсягу вільної ліквідності банківської системи, наголосив Глава держави. "Банківська система має ліквідність, яку в останні дні НБУ доводиться знімати, в тому числі, і за рахунок емісії власних сертифікатів, - підкреслив Глава держави. - Ми досягли бажаного результату щодо посилення ліквідності банківської системи".

Як наслідок, підкреслив Президент, сьогодні можна говорити і про позитивні явища в темі платіжності банківської системи. "Можна чітко сказати, що рівень неплатежів, який накопичився особливо за четвертий квартал минулого року і перші місяці поточного, не має приросту в банківський системі", - сказав В.Ющенко. Він додав, що збільшення неплатежів не відбувається навіть по проблемних банках.

Обговорити на форумі