друкувати


Економічна атака на Білорусь з боку Росії може бути "відволікаючим маневром"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-18 11:25:59
Економічна атака на Білорусь з боку Росії може бути "відволікаючим маневром" задля повторного захоплення Грузії, не виключає політолог Володимир Цибулько.

"Виглядає так, що або російська фінансова ситуація справді доволі трагічна, якщо вже на рівні міждержавних відносин за якісь 100 млн. починає формуватися доволі істерична перепалка між сторонами, або має місце якийсь прихований маневр", - зазначає експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

За його словами, Російська Федерація, котра претендує на роль неоімперії, ніяк не може дозволити собі навіть маленького промаху. "Росія потерпає поразку за поразкою у зовнішно-політичній сфері, і перепалка з Білоруссю їй була потрібна виключно для внутрішнього вжитку, адже "свята двійця (Медведєв і Путін – ред.) не справляється зі стримуванням кризи, тому влаштовується істерика на зовнішньо-політичному векторі", - зауважує він.

На погляд Цибулька, російсько-білоруський конфлікт є конфліктом компенсаторним. "Росія спочатку поставила жорсткі умови щодо білоруської молочної промисловості, і коли остання спробувала якось відстояти власну позицію щодо обов’язкового визнання Південної Осетії та Абхазії, тут же почалася атака економічна. По-суті, "молочна війна" - це розплата за не визнання Білоруссю цих республік", - говорить політолог.

Газові погрози, на переконання експерта, лежать у тій самій площині. "Не виключено, що задля загашення внутрішньо-політичних програшів Росії знову буде потрібна маленька переможна війна з просуванням ще на 15 км вглиб Грузії, - зауважує він. – І, як би не виявилося так, що атака на Білорусь є відверненням уваги до підготовки атаки на Грузію".

Обговорити на форумі