друкувати


Президент США має намір радикально змінити фінансову систему країни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-18 10:49:24
Президент США Барак Обама в середу представив план реформування фінансових регулюючих органів, назвавши його найрадикальнішим з часів Великої депресії. Американський президент запропонував розширити повноваження Федеральної резервної системи (ФРС) у всьому, що стосується системних ризиків і контролю над найбільшими американськими банками, а також створити нове відомство по захисту інтересів споживачів. Таким чином, Обама спробує не допустити повторення нинішньої кризи.

Американський президент Барак Обама виступив з промовою, розповівши про те, яким чином він має намір усувати дефекти фінансового регулювання. Суть його пропозицій зводиться до посилення ролі державних інститутів у фінансовому секторі.

За словами Обами, саме відсутність ефективних механізмів контролю на фінансовому ринку стала причиною систематичних зловживань і значно підвищила ризики як для компаній, так і для приватних осіб.

Як передає BBC, адміністрація президента США пропонує значно розширити повноваження декількох існуючих державних установ, в тому числі Федеральної резервної системи США (ФРС), що виконує роль центробанку, і Федеральної комісії з торгівлі. Крім того, буде створено новий орган при міністерстві фінансів, який буде займатися наглядом за ринком фінансових послуг.

"Ми пропонуємо низку реформ, які вимагатимуть від регуляторів дивитися не тільки за станом і міцністю окремих інститутів, але - вперше в історії - за стабільність фінансової системи в цілому, - заявив Обама. - Так що сьогодні моя адміністрація пропонує широкий перегляд системи фінансового регулювання, проводить зміни небаченого масштабу з часів Великої депресії".

На його думку, пропоновані ним нововведення дозволять усунути існуючі недоліки системи, що ускладнюють вільний розвиток ринку і призводять до численних зловживань.

"Я пропоную наділити ФРС новими повноваженнями з регулювання банків і інших великих компаній, банкрутство яких загрожує стабільності всієї економіки", - цитує Обаму РІА "Новости". Таким чином, не тільки банки, але й великі корпорації типу General Motors можуть потрапити під інспекцію ФРС, яка наділена розширеними повноваженнями.

Крім того, американський президент заявив про намір підняти планку стандартів, яким повинні відповідати компанії. "Якщо ви можете загрожувати стабільності економіки, це означає, що на вас лежить велика відповідальність. Ми зажадаємо, щоб ці компанії відповідали більш високим вимогам капіталу і ліквідності, так що вони будуть більш стійкими і менш схильними до банкрутства", - підкреслив він.

У Білому домі сподіваються, що дані заходи дозволять виявити проблеми до того, як вони переростуть у кризові явища.

Втім, реформа торкнеться не тільки самих регулюючих органів, компаній і банків, але і пересічних американців. Інтереси споживачів буде захищати нове відомство, наділене функціями нагляду за роздрібними послугами.

Обама пояснив, що багато американців брали кредити, свідомо знаючи, що не в змозі їх виплатити. Щоправда, треба віддати належне і самим банкам, які вдавалися до численних хитрощах, вписуючи в договору завуальовані умови, що ускладнювали життя покупцям.

За словами президента США, мільйони американців, які наполегливо працювали, будували плани на життя, постраждали від безвідповідальності інших і від нездатності уряду передбачити хід подій, повідомляє Associated Press.

"Нове відомство змінить ситуацію, спираючись на реформі кредитних карт, закон про які я підписав кілька тижнів тому. Дане відомство наділене повноваженнями встановлювати стандарти з тим, щоб компанії конкурували одна з одною в пропозиції товарів і послуг, яких американці дійсно потребують і які насправді розуміють", - сказав Обама.

Пакет законів повинен бути затверджений конгресом. Барак Обама сподівається, що реформа регулювання буде схвалена до кінця року. Однак, судячи з усього, президенту і його команді належить нелегка боротьба: у запропонованих реформ знайшлося чимало впливових супротивників як з боку корпорацій і лобістів, так і законодавців обох партій. Ще до того, як Обама оголосив свій план, критики назвали його "ударом по приватному підприємництву".

Джерело: ВЗГЛЯД
Переклад: Олег Бородач, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі