друкувати


На Прикарпатті не відновлять санавіацію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-17 04:29:27
Утримання санітарної авіації Прикарпаттю обійдеться у більше ніж 1 млн грн на рік. А реконструкція злітних майданчиків у районах обійдеться ще у декілька тисяч гривень.

Губернатор Івано-Франківської області Микола Палійчук минулого року доручив начальнику управління охорони здоров’я ОДА Любомиру Малофію розробити план відновлення роботи санітарної авіації. Проте, нині суттєвих кроків у цій галузі не зроблено.

Після 1993 року система санавіації в Івано-Франківській області зруйнувалась. Тоді лікарі викручувалися - орендували гелікоптери разом з аграріями. Один день у них перевозили хворих, в інший - обприскували поля.

Літали на вертольотах МІ-2. Вилітав спеціалісти, надавали невідкладну медичну допомогу.

Поруч з колишнім вертолітним майданчиком в Яремче - цвинтар. Місце посадки зникло. В Івано-Франківську тільки обласна клінічна лікарня має спеціальний майданчик для посадки гелікоптера. Решта медичних закладів оснащенні звичайними площадками.

В обласному управління охорони здоров’я кажуть, що спеціалістів-медиків невідкладної допомоги не бракує.

До Коломиї чи Городенки на вертольоті можна добратись за менше ніж 20 хвилин. В гори коли непогода і сильний туман вертоліт не полетить.

Керівники районів мають забезпечити можливість роботи санавіації на місцях.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі