друкувати


Росія не буде воювати в космосі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-17 03:46:50
На думку заступника міністра оборони РФ Володимира Поповкіна, питання розміщення зброї в космосі є більш філософським, але проблем технічної його реалізації немає.

Таку заяву Поповкін зробив у середу на зустрічі з журналістами, відповідаючи на запитання про те, чи створює Росія систему озброєння для розміщення в космосі, повідомляє ВЗГЛЯД.

"Це питання філософське. Аби мати свою зброю для космічних баталій, потрібно зрозуміти, навіщо воно там", - вважає Поповкін, колишній командувач Космічними військами Росії.

Він нагадав, що Росія це проходила вже в свій час, намагаючись вести "зоряні війни" з Америкою. "Чим це закінчилося, всі ми чудово знаємо", - зауважив Поповкін.

"Є більш адекватна відповідь, і в нас немає необхідності виводити в космос дорогу зброю", - заявив він.

Поповкін також сказав, що в американської адміністрації "інші плани - вони більш приземлені й реалістичні", не уточнивши, про яке конкретно озброєння йде мова, передає РІА "Новини".

Нагадаємо, Росія неодноразово заявляла, що готова протидіяти будь-якій країні, яка намірилася розміщувати зброю в космосі.

"Якщо якась країна захоче розмістити в космосі зброю, Росія буде цій протидія країні - незалежно від того, яка це буде країна", - говорив, зокрема, Поповкін на початку березня.

Незважаючи на успішні досліди в цій галузі, проведені в США та КНР, немає сумнівів, що Росія на сьогодні - єдина країна, де "протисупутникова" зброя, що має прийнятні характеристики, може бути створено «гарантовано і в розумні строки». Прикладом тому може служити унікальна, що не має світових аналогів система ПРО Центрального району А-36, підкреслив він.

А міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, виступаючи на Конференції ООН з роззброєння в минулому році, зазначив, що Росія та Китай закликають блокувати розміщення в космосі будь-якої зброї і накласти заборону на застосування сили у відношенні космічних об'єктів. Цих заходів, на думку Москви та Пекіна, цілком достатньо для запобігання космічної гонки озброєнь, яка може прийняти характер "ланцюгової реакції".

Обговорити на форумі