друкувати


НАТО не захистить Україну в разі військового конфлікту з Росією

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-17 03:26:18
Можливий вступ України в НАТО реально не підвищить рівень безпеки країни, оскільки викличе зростання напруженості у відносинах з Росією. США може давати обіцянки, може допомагати приєднатися до НАТО, але нема ніякої гарантії, що під час кризи вони дотримаються обіцяного.

При цьому у разі військового конфлікту країни-члени НАТО можуть утриматися від участі в ньому на стороні України, вважає старший науковий співробітник Інституту Катона, колишній спеціальний помічник президента США Рональда Рейгана Даг Бандо.

"Кожна країна повинна в питаннях безпеки розраховувати, перш за все, на себе. Політики можуть давати обіцянки, але ці обіцянки не завжди виконуються. І важливо пам'ятати про те, що найпрекрасніші обіцянки зовсім не обов'язково означають військову допомогу (при необхідності)", - сказав Бандо, виступаючи на засіданні "круглого столу", організованого Американським інститутом в Україні.

За його словами, якщо розглядати гіпотетичний варіант, при якому Україна стає членом НАТО і вплутується в конфлікт з Росією, то керівництво США, швидше за все, вибере лінію неучасті в конфлікті.

"Навіть якщо Америка вирішить, що вона хоче воювати, то може виявитися так, що вона повинна буде воювати поодинці, без європейських союзників", - відзначив експерт, додавши, що в Європі перспектива військового конфлікту з Росією ні у кого не "викликає ніякого ентузіазму".

Та й участь США в бойових діях проти Росії, яка володіє величезним ядерним арсеналом, виглядає вельми і вельми сумнівною.

"Якщо американського президента запитають військові, чи готовий він пожертвувати Нью-Йорком заради порятунку Києва, дуже велика вірогідність, що він відповість "Спасибі, не треба!" - сказав Бандо.

Як приклад він привів недавній військовий конфлікт на Кавказі, який, на його думку, почався багато в чому з тієї причини, що президент Грузії Михайло Саакашвілі "був переконаний, що Вашингтон надасть йому допомогу", та і країни НАТО теж.

Проте ні США, ні Європа до військових дій проти Росії виявилися не готові. Правда, Грузія поки не є членом альянсу.

"Багато експертів у Вашингтоні говорять, що якби Грузія була членом НАТО, то і війни б не було. Мені здається, що це достатньо небезпечний аргумент, який не має підстав. У нас в історії достатньо багато прикладів, які підкреслюють, що військові альянси не допомогли уникнути конфліктів", - нагадав Бандо.

"Було очевидно, що Америка абсолютно не зацікавлена в тому, щоб вступати у війну з Росією через Грузію. Американські політики радо виступати з промовами, приїжджали до Грузії, але вони не бачили ніяких причин піддаватися ризику, коли Грузія зіткнулася з проблемою.

Я не думаю, що ситуація б змінилася, якби Грузія була членом НАТО. Це урок, який Україна повинна взяти до уваги. Америка може давати обіцянки, може допомагати приєднатися до НАТО, але немає ніякої гарантії, що під час кризи вона стримає свої обіцянки", - сказав політолог.

"Важливо поговорити про ту роль, яку США відіграє в Україні і про те, який вплив надає американський уряд на політику в Україні. США грає тут дуже активну роль, але при цьому йдеться саме про захист інтересів США", - підкреслив Бандо.

За його словами, в захисті Америкою своїх національних інтересів немає нічого поганого, але українцям необхідно пам'ятати, що "американські політики перш за все піклуються про інтереси Америки, а не України, коли просувають якісь ідеї".

Зокрема, за словами Бандо, багато американських політиків "люблять Україну, тому що бачать в ній антиросійський буфер", а також тому, що вважають важливим просувати всюди американські цінності і мати, де можливо, проамериканські уряди.

Проте, відзначив Бандо, українцям необхідно самим вирішити, чи зробить таке просування американських цінностей (наприклад, у вигляді членства країни в НАТО) їх життя справді безпечнішим.

"Україна дуже багато чого досягла за 20 років, але найважливіші рішення у вас ще попереду. Кого ви виберете президентом, чи приєднаєтеся до НАТО? Це дуже важливі рішення для країни", - сказав американський експерт, додавши, що він не збирається нікого вчити, але, з його точки зору, ідеальним варіантом для України була б інтеграція в ЄС, а не в НАТО.

"Якщо українське керівництво все ж таки ухвалить рішення про вступ в НАТО, "це неминуче призведе до зростання напруженості у відносинах з Росією, але мені не зрозуміло, чи зможе Україна (у разі потреби) розраховувати на підтримку країн-членів альянсу", - сказав він.

У той же час Бандо заявив, що в нинішньому своєму вигляді НАТО не становить небезпеки для Росії - альянс з військової організації, створеної для захисту Заходу від СРСР, за останні два десятиліття перетворився на організацію політичну. Проте Росія розглядає НАТО "в історичному контексті" і не бажає розширення альянсу на схід. "Я не бачу ніяких передумов до того, щоб НАТО виступило проти Росії. Я думаю, що (в даному випадку) сприйняття політиків Кремля важливіше, ніж реальність", - резюмував експерт, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі