друкувати


США: Студентам-іноземцям все важче знайти роботу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-17 01:00:57
Чимало студентів-іноземців за своє навчання у США заплатили значні суми, розраховуючи, що їх інвестиції у майбутньому компенсуються привабливою пропозицією на американському ринку праці. Однак багатьом з цим не щастить.

Назлі Огусімсароглу приїхала з Туреччини на навчання у бізнес-школі. Закінчивши вуз, вона отримала пропозицію від інвестиційного банку Меррілл Лінч, яку з радістю прийняла. Вона говорить:

"Одна з речей, які приваблювали мене у Меррілл Лінч, це те, що вони мали чудову програму професійної підготовки. Після того, як ти отримаєш досвід роботи у такому престижному місці – тебе візьмуть на роботу в будь-якому банку".

Втім, працювати у Меррілл Лінч Назлі так і не довелось. Разом з багатьма іншими інвестиційними банками Меррілл Лінч зазнав краху, коли країну почала охоплювати фінансова криза. Компанію купив "Банк оф Америка", позичивши гроші з урядової програми допомоги, створеної для порятунку банків, які поглинули у боргах. Одна з умов позики – обмеження прийняття на роботу осіб, які можуть легально працювати у США лише за візою H1B – спеціальної робочої візи, яка видається фахівцям певних галузей, яко-то високих технологій, економіки, юриспруденції тощо.

Вівек Вадва викладає на юридичному факультеті Гарвардського університету. Він каже, такі обмеження є не лише проявом ксенофобії, але і призводять до втрати у США великого інтелектуального потенціалу. Більш того, в часи, коли американська економіка як ніколи раніше потребує найталановитіших та найпрогресивніших працівників:

"Проблема цього закону в тому що, таким чином ми заявляємо світові – коли ситуація стає складною – ми закриваємо наші кордони. Відтак, найкращі кадри шукають роботу деінде. Вони їдуть в Австралію та пропрацювавши там кілька років мають змогу повернути свої студентські борги. Чи засновують власну компанію десь у Канаді, для США – це величезні втрати".

Нині більше третини студентів в американських школах бізнесу – іноземці. А це 45 тисяч випускників, які зрештою можуть залишитись без роботи. Позбавлення їх можливості знайти працю на американському ринку деякі експерти називають недалекоглядним та безвідповідальним кроком з боку Вашингтона. Адже, хто інший як студенти-іноземці, у період глобальної кризи, стануть у нагоді при вирішенні глобальних проблем. Крім того, дослідження Вадви вказує, що близько чверті американських компаній з розробки високих технологій були засновані іммігрантами. А це підтверджує теорію про те, що іноземці у США створюють додаткові робочі місця для американців, а не відбирають у них вже існуючі, як стверджує дехто. Щодо Назлі, то втрата роботи, яка здавалась гарантованою, стала їй неоціненим уроком. Вона каже, що ніколи не треба припускати, що все неодмінно буде гаразд; завжди треба перестраховуватися.

Для неї це означає додатковий семестр в університеті та продовження пошуку роботи.

Автор: Наталiя Леонова, Вашингтон
Джерело: VOA News
Обговорити на форумі