друкувати


На сезонні роботи до Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-17 12:30:32
З початку року генеральне консульство Польщі у Львові видало понад 80 тисяч робочих віз. Польща надалі нуждається у дешевій робочій силі. Майже половина заробітчан з Івано-Франківської області.

Попри економічну кризу, польські фермери охоче наймають українців на роботу. Порівняно з минулим роком аж на 80% зросло зацікавлення польських підприємців у робочій силі з України. Наші земляки виконують здебільшого будівельні та сільськогосподарські роботи. Жінки збирають полуниці та черешні. Праця дуже важка, люди трудяться більше 12 годин. Однак лише у сезон збирання врожаю можна заробити 700-900 доларів на місяць. "Складно сказати, де саме потребують більше українців, але тут є зацікавлення обох сторін – і польських бізнесменів, які потребують людей, і громадян України, які дуже зацікавлені в тому, щоб отримати візу з правом на працю", – зазначив генконсул Польщі у Львові Ґжеґож Опалінський.

Українцям важко одержати візу. Потрібно вистояти довжелезну чергу, подати чимало документів від роботодавця. Часто польські працедавці телефонують у консульство з проханням пришвидшити візовий процес для громадян України. Здебільшого підзаробити у сезон їдуть жителі Львівської, Івано-Франківської, Рівненської областей.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі