друкувати


Німеччина сподівається на сонячний струм із Африки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-17 09:30:28
Група з двадцяти великих концернів має намір забезпечити німецьку державу сонячним струмом із Африки. В середині липня фірми планують об’єднатися в консорціум для вирішення одного грандіозного надзавдання. Це буде побудова велетенської сонячної електростанції в африканській пустелі, на яку планується витратити 400 мільярдів євро. Передбачається, що перший струм від неї можна буде отримувати через 10 років.

Цей проект можна вважати найбільшою приватною ініціативою в галузі екологічної електроенергетики. Попри економічну кризу, консорціум має намір у такий спосіб зробити свій внесок у боротьбу з кліматичними змінами і стати лідером у використані "зелених" технологій.

Науковці вже давно покладають великі надії на генерування струму із сонячних елементів, розташованих у пустелі. Мільярдний проект Desertec повинен лише тепер довести, що електроенергія, здобута таким чином, може давати також і економічний ефект.

Очолює групу Münchener Rück – найбільша у світі страхувальна компанія. "Ми започаткували цю ініціативу й маємо намір за наступних два-три роки репрезентувати конкретні плани її реалізації", – заявив голова правління мюнхенської компанії Торстен Єворек [Torsten Jeworrek] в інтерв’ю газеті. Вже 13 липня фірми-засновники концерну зберуться в Мюнхені на установчій конференції.

Поки що повний список учасників концерну тримається в таємниці. Журналістам стало лише відомо, що свого часу бажання приєднатися до цієї групи висловлювали такі економічні велетні, як концерн Siemens, другий за величиною в Німеччині енергетичний концерн RWE й найбільший у світі банк – Deutsche Bank. Також за столом членів-засновників бажали б опинитися представники Club of Rome [Римський клуб – це міжнародна неурядова організація, створена 1968 року, що об’єднує науковців, економістів, бізнесменів, чільних службовців міжнародних організацій, колишніх голів держав та урядів із усіх п’яти континентів, які переймаються актуальними проблемами людства. – Z] та Міністерства енергетики Німеччини.

Відомо й те, що окрім європейських фірм до реалізації амбітного проекту долучаться також північноафриканські партнери. "Ми дуже оптимістично оцінюємо шанс участі в цьому проекті Італії та Іспанії, також і з Північної Африки надходять доволі позитивні сигнали", – підкреслив Єворек. Скептично він оцінив лише можливу участь Франції: "Французи ще й нині роблять головну ставку на атомну енергетику".

Загалом провідні науковці, політики та менеджери вже віддавна плекали ідею генерування солярного струму в Африці. Проте досі всі проекти так і не доходили до стадії реалізації.

Сонячні пристрої будуть розташовані в політично стабільних країнах. Мільярдним проектом його учасники мають намір задіяти неймовірний енергетичний потенціал пустелі, що на південь від Середземного моря. "Попередньо планується розташовувати солярні елементи у багатьох місцях Північної Африки, – повідомив Єворек, – найважливішим критерієм є політична стабільність у тій країні, де ми маємо намір будувати сонячну електростанцію".

"Різкий поворот в електроенергетиці – це вже не далека візія", – заявляють речники майбутнього консорціуму. "Технічно проект цілком надається до реалізації", – підкреслив пан Єворек.

У каліфорнійській пустелі Мохаве, а також в Іспанії вже збудовані перші солярні станції. За допомогою дзеркал сонячне світло сфокусовується, його енергія розігріває спеціальну оливу, тепло якої використовується для створення водяної пари у приводі турбіни. Такою схемою ця електростанція відрізняється від фотовольтажних пристроїв, які безпосередньо генерують струм.

Енерго-політична мета консорціуму виставлена на солідну висоту. "Заплановані інвестиції, які підуть на реалізацію проекту Desertec, дозволять покрити 15 відсотків європейських потреб у електрозабезпеченні", – переконаний Єворек. Концерн, який сподівається теж і на капітал ззовні, попри брак досвіду в реалізації таких проектів усе ж переконаний у тому, що гроші буде вкладено досить ефективно.

"У довготривалій перспективі проект доведе свою самоокупність, – обіцяє Єворек, – безумовно, на початках ми потребуємо певних інвестиційних гарантій, наприклад, гарантій відбору електроенергії за встановленою ціною". Солярні електростанції не потребують довготривалих субвенцій. Проект Desertec обіцяє стати конкурентноздатним за 10-15 років.

Автор: М.Бальзер [M.Balser], Т.Фром [T.Fromm]
Назва оригіналу: Wüstenstrom für Deutschland
Джерело: Süddeutsche Zeitung, 16.06.2009
Зреферував Любко Петренко, Західна аналітична група
Обговорити на форумі